Evie en Franky verkopen lampionzakjes ten voordele van verwaarloosde windhonden

Evie Rigole en Franky Bruggeman willen met hun vzw zoveel mogelijk windhonden helpen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vzw Save A Dog’s Life heeft een originele manier gevonden om toch wat licht in donkere dagen te brengen. Evie Rigole en Franky Bruggeman hebben zelf tien windhonden en trachten met hun vzw zoveel mogelijk andere honden te helpen.

De dieren komen vooral uit het Midden-Oosten en werden vaak mishandeld of verwaarloosd. “Een hondje overvliegen kost ons al snel bijna 3.000 euro, zonder medische kosten. Voor een adoptie vragen we 750 euro. We investeren dus heel wat eigen middelen”, legt Evie uit.

Die centen verdient het koppel gewoonlijk voor hun vzw met hun jaarlijkse Halloweenwandeling en met Kortrijk Feeëriek, tussen Kerst en Nieuw. Twee activiteiten waar ze al heel wat geld en middelen in investeerden.

Een zorgenhondje

“Maar die hebben we natuurlijk moeten annuleren. Gelukkig mochten we van sommige mensen het inschrijvingsgeld houden. Ook kerst- of ontbijtpakketten aan huis leveren mag begrijpelijk niet meer. De zelfstandigen hebben het zo al lastig genoeg en we willen het natuurlijk niet riskeren om iemand te besmetten. Maar ondertussen wachten er wel zes honden in Qatar en vier in Dubai tot wij het geld hebben om hen over te vliegen naar hun nieuwe, warme thuis. En dat worden er elke dag meer”, verzucht Franky. “Bovendien kwam er in oktober een ‘zorgenhondje’ naar België. Noah (1) is een geweldige pup, maar hij heeft nog een zware revalidatie voor de boeg. Hij verblijft op dit moment bij Rata’s animal shelter en moet nog meerdere zware operaties ondergaan. Zijn enige overgebleven achterpoot moet ook twee keer per dag ingezwachteld worden. Dat brengt nog jaren vaste kosten met zich mee. We gunnen hem immers een mooi leven. Maar we klagen niet hoor. Iedereen heeft het moeilijk om de crisis door te komen. Wij zijn geen uitzondering.”

Persoonlijke boodschap

Omdat het niet in hun aard zit om zich zo maar bij de feiten neer te leggen, verzon het koppel een alternatieve manier om wat geld in het laatje te brengen. “Wie wil kan bij ons een persoonlijk kaartje bestellen”, legt Evie uit. “Wij schrijven je persoonlijke boodschap aan een geliefde met de hand uit en sturen die op, vergezeld van een lampionzakje. Daar kunnen mensen een kaarsje in zetten. Zo brengen we ook wat hoognodige warmte en licht in huis”, besluit ze. Een kaartje kost 8 euro. Eén of meerdere kaartjes bestellen kan nog tot eind november via de Facebookpagina van Save A Dog’s Life. De opbrengst van de actie gaat integraal naar de verzorging van mishandelde of verwaarloosde windhonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier