https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Everzwijnen vormen niet langer een bedreiging in Jabbeke

Burgemeester Daniel Vanhessche in de bossen die vrij van everzwijnen zijn. © Davy Coghe
Redactie KW

De bossen en landbouwvelden van Jabbeke worden niet meer geteisterd door everzwijnen, zo bevestigt burgemeester Daniël Vanhessche. Bij de laatste gecoördineerde jachtactie in het Vloethemveld en de aanpalende bossen rond Zerkegem kon geen enkel zwijn op de korrel worden genomen…

De overlast van everzwijnen is verleden tijd, zo stelt burgervader Daniël Vanhessche. “Tijdens een recente zogenaamde ‘drukjacht’ werd geen enkel everzwijn afgeschoten en werd er eigenlijk zelfs ook geen dergelijk dier gespot”, zegt hij tevreden.

“Dat is het gevolg van een aanhoudende en gecoördineerde aanpak tegen everzwijnen.” Vooral de landbouw had de jongste tien jaar ferm te lijden onder de schade aangebracht door deze dieren. Hier en daar veroorzaakten ze ook al eens een verkeersongeval. Zowel in het Vloethemveld als in de aanpalende bossen rond Zerkegem kwamen de dieren in grote getale voor. De jacht en het plaatsen van een kooi leveren nu resultaat op.

De jagers

“Everzwijnen houden zich graag op in nattere bossen die afgewisseld worden met open ruimte. De aanwezigheid van akkers in de omgeving maakt het voor hen een uitgelezen plaats om te vertoeven. Daarnaast kunnen ze terugvallen op deze akkers”, klinkt het bij de Wildbeheerseenheid Houtland. “In onze WBE komt dergelijk biotoop voor in en rond Vloethemveld. De kwaliteit van de biotoop is uitstekend voor everzwijnen. Rond 2003 werden de eerste everzwijnen in het werkingsgebied waargenomen. Ze vormen een kernpopulatie in het niet bejaagde domein van ‘Vloethemveld’. Van hieruit maken zij foerageertochten. De frequentie van waarnemen is sterk afhankelijk van de aanwezigheid en de soort van vruchten op de akkers, alsook de vruchten die de bomen in het domein dragen.”

“Het verdwijnen van de everzwijnen is een kwestie van veel inspanning om succes te behalen”, zegt Vanhessche.

Geen meldingen meer

“Omdat geen jacht mogelijk is op de plaats waar de populatie zich dagelijks ophoudt zijn we genoodzaakt een beheer te voeren op de uitzwermende dieren. Ik heb de gegevens i. v. m. de everzwijnen opgevraagd bij de coördinerende persoon op het kabinet van gedeputeerde Naeyaert, Lieven Louwagie”, zegt burgemeester Daniel Vanhessche.

“We zien dat de piekperiode 2012 (66 stuks afgeschoten) en 2013 (83 stuks afgeschoten) was. In die periode werd ik ook geregeld gecontacteerd door de landbouwers die enorme schade leden. Vanaf die periode werd er dan ook elk jaar op de laatste donderdag van januari een drukjacht georganiseerd, dit in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos (ANB), de jagers en de landbouwers.

De laatste jacht vond eind januari 2019 plaats, met een merkwaardig maar positief resultaat dus. Sinds 2017 krijg ik persoonlijk geen meldingen meer van landbouwers die schade hebben. Dit is voor mij de belangrijkste parameter om te weten hoe het gesteld is met de populatie van de everzwijnen.” (Patrick Anthone)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten