https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eventsector bijzonder ontstemd: “Dit is een uppercut”

Feesten op een volle wei? Als dat kan, wordt dat pas halfweg mei beslist. Te laat, vreest de eventsector.© Belga
Feesten op een volle wei? Als dat kan, wordt dat pas halfweg mei beslist. Te laat, vreest de eventsector.© Belga
Bert Vanden Berghe

Voor de cultuur- en eventsector zijn de beslissingen van het overlegcomité een bittere pil om te slikken. “We hadden op zijn minst op een perspectief gehoopt.”

Sinds vorig jaar trekt de organisatie #SoundOfSilence met de regelmaat van de klok aan de bel als het gaat over de eventsector. In een persbericht laten ze nu weten dat de beslissingen van het overlegcomité bijzonder hard aankomen.

Evenementen in de culturele- en evenementensector kunnen weer vanaf 8 mei, maar buiten tot slechts 50 personen en binnen kan het enkel als het om een testevent gaat. In juni zijn dan weer buitenevenementen tot 200 personen mogelijk. Alleen zijn die onder voorbehoud: als er minder dan 500 patiënten op de afdelingen van de intensieve zorgen liggen. Hoe dan ook zullen mondmaskers en afstand houden de regel worden.

De bitterste pil is het perspectief voor deze zomer. Als er iets kan plaatsvinden in juli en augustus wordt dat vastgelegd op het volgende overlegcomité op 11 mei. Too little, too late, klinkt het bij #SoundOfSilence.

“Mo godverdomme vint toch. Zijn er nog andere woorden? Ondanks alle aanpassingen en inspanningen zijn wij opnieuw het kind van rekening. De nieuwe beslissingen – of eerder het gebrek daaraan – van het Overlegcomité doen pijn. Veel pijn. Als sector snappen we dat events niet voor hier en nu zijn, maar na alle opofferingen en inspanningen die we de voorbije veertien maanden leverden, hadden we op z’n minst op een perspectief gehoopt. Hebben we daar dan geen recht op? Wat moeten we nog meer doen? We verenigden ons als sector, we offerden onze passie op voor de fysieke gezondheid van de maatschappij, we hebben steeds de hand gereikt, we stelden een relanceplan op, we kwamen innovatief uit de hoek, enzovoort. En waarvoor? We worden al veertien maanden lang aan het lijntje gehouden. Dit laatste Overlegcomité was de uppercut. Onze sector zit financieel en emotioneel aan de grond. We liggen K.O. in de ring en de handdoek om spreekwoordelijk te gooien is nabij. Wie helpt ons eindelijk weer overeind?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.