Eventorganisator Quinten Goekint: “Als ik kop laat hangen, is het helemaal gedaan”

Quinten Goekint van organisatiebureau Look I Like: “Ik heb eerlijk gezegd nog niet durven rekenen.” © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Ook al mogen er – voorlopig nog – evenementen plaatsvinden mits de nodige maatregelen, overal in het land en ook in onze regio regent het afgelastingen van activiteiten. Voor de eventsector is het nog maar eens een zware dobber. Vorige week besliste de stad Gent om de Winterfeesten af te lasten. Een lelijke streep door de rekening van organisator Look I Like, maar het Oostendse bedrijf heeft geen tijd om achteruit te kijken. Er staan in heel wat gemeenten nog altijd kerstmarkten op de planning, waaronder Oostende. En dus moet er hard gewerkt worden en vooral: iedere dag weer alles omgooien en opnieuw beginnen.

In de kantoren van Look I Like staat er het hele jaar door een kerstboom. Dat het bedrijf eindejaar ademt, is duidelijk. Op een goeie week voor de start van Winter in het Park in het Oostendse Leopoldpark is het alle hens aan dek. “Het hele jaar door werken we hier met 15 man. Nu zijn dat er zo’n 35”, zegt zaakvoerder Quinten Goekint. Naast de kerstmarkt in Oostende, staan er ook nog markten op de planning in Aalst, De Panne…

De Winterfeesten in Gent zijn het grootste winterevenement van het bedrijf: “We hadden al op voorhand gezegd dat het niet haalbaar is om in Gent met een Covid Safe Ticket te werken”, zegt Quinten. “Je kan moeilijk de volledige Korenmarkt gaan afsluiten. In een stad als Hasselt, waar het een mooi vierkant plein is met weinig bewoning, gaat dat. Maar in Gent…”, gaat de organisator verder.

Al ver in opbouw

De stad Gent besloot om alle winterevenement af te lasten. Het Lichtfestival dat nog maar pas plaats vond, lokte gigantische mensenmassa’s, wat voor veel kritiek zorgde. “Ik ben zelf op het Lichtfestival geweest en ik moet zeggen dat ik op geen enkel moment dacht dat er iets niet veilig voelde. Je moet natuurlijk niet in de mensenmassa gaan staan duwen hé. Maar uiteraard is het een bittere pil om te slikken. Ik verwijt de stad Gent niets, zeker niet. Het Overlegcomité met de maatregelen is hier verantwoordelijk voor.”

“In totaal moesten we zo’n 155 standhouders afbellen”, gaat Quinten verder. “Die mensen hadden materiaal gekocht, investeringen gedaan. Het is een heel ander verhaal dan vorig jaar, toen we op 17 oktober wisten dat er niets ging kunnen doorgaan. Nu zijn we bijna december en staat iedereen veel verder in de opbouw.”

Continu schakelen

“Ik heb eerlijk gezegd nog niet durven rekenen”, zucht hij. “Nu moeten we gewoon gaan voor de kerstmarkten die er wel nog op de planning staan. En continu schakelen: vanmorgen hebben we anderhalf uur crisisoverleg gehouden met de stad Oostende om te bespreken hoe we alles gaan aanpakken, De Panne wil een nieuw voorstel, enzovoort… De steden zijn ook iets gewoon van ons: ze verwachten kwaliteit, weten dat het in orde is. Ik beantwoord ‘s nachts mijn mails omdat ik er overdag niet aan toe raak. Als ik mijn kop laat hangen, is het gedaan. Of ik continu naar het nieuws kijk? Mijn medewerkers houden me op de hoogte. Ik probeer om niet te kijken (lacht). Ik heb een fantastisch team. Dat wist ik al langer natuurlijk, maar vandaag is het extra duidelijk. Zij willen er ook meteen voor gaan, zijn enorm gemotiveerd om alles te organiseren, bedenken tal van nieuwe dingen.”

Volgens Quinten is deze coronagolf erger voor de evenementensector dan de vorige keren. “De steun die er is, is niet voldoende. Alles wordt geannuleerd. Het wordt echt een bloedbad. Aan de andere kant denk ik wel dat de mensen gaan komen naar de kerstmarkten. De stad Gent dacht dat ze 400.000 bezoekers gingen hebben op het Lichtfestival, het waren er 820.000. Dat toont wel aan dat de mensen niet bang zijn.”

“Dat neemt niet weg dat het na 20 maanden allemaal wel zwaar begint te wegen. Maar kijk, welke andere optie is er nu? We gaan er gewoon voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier