Met de maatregelen hoopt de Commissie de markt te stabiliseren. Zo klagen sinds het uitbreken van de crisis vooral de melkproducenten over een terugvallende vraag, waardoor ze met overproductie en dus dalende prijzen kampen.

Een van de maatregelen bestaat erin de private opslag van zuivelproducten en vlees tijdelijk te ondersteunen, voor een periode van 2 tot 6 maanden, waardoor het aanbod daalt. België was een van de landen die om zo'n interventie vroeg. Tijdens een onderhoud met landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski kregen ministers van Landbouw Denis Ducarme, Hilde Crevits en Willy Borsus maandag al een toezegging in die zin.

Ook andere sectoren zullen kunnen rekenen op Europese steun. De regels voor marktondersteuning worden versoepeld zodat de wijn-, groenten- en fruit-, olijfolie- en bijenteeltsectoren prioritair ondersteund kunnen worden. De bloementeelt en de melk- en aardappelsectoren mogen dan weer tijdelijk van de Europese concurrentieregels afwijken.

De Commissie zal de maatregelen nu doorspreken met de lidstaten en hoopt dat ze voor het einde van de maand kunnen worden afgeklopt. De details kunnen nog veranderen.

Met de maatregelen hoopt de Commissie de markt te stabiliseren. Zo klagen sinds het uitbreken van de crisis vooral de melkproducenten over een terugvallende vraag, waardoor ze met overproductie en dus dalende prijzen kampen. Een van de maatregelen bestaat erin de private opslag van zuivelproducten en vlees tijdelijk te ondersteunen, voor een periode van 2 tot 6 maanden, waardoor het aanbod daalt. België was een van de landen die om zo'n interventie vroeg. Tijdens een onderhoud met landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski kregen ministers van Landbouw Denis Ducarme, Hilde Crevits en Willy Borsus maandag al een toezegging in die zin.Ook andere sectoren zullen kunnen rekenen op Europese steun. De regels voor marktondersteuning worden versoepeld zodat de wijn-, groenten- en fruit-, olijfolie- en bijenteeltsectoren prioritair ondersteund kunnen worden. De bloementeelt en de melk- en aardappelsectoren mogen dan weer tijdelijk van de Europese concurrentieregels afwijken.De Commissie zal de maatregelen nu doorspreken met de lidstaten en hoopt dat ze voor het einde van de maand kunnen worden afgeklopt. De details kunnen nog veranderen.