Europees Parlement veegt veggieburger niet van tafel, yoghurt moet er wel aan geloven

Redactie KW

Het Europees Parlement heeft vrijdag een voorstel verworpen om benamingen als “burger”, “steak” of “worst” te verbieden voor vegetarische producten. Veggieburgers of sojasteaks mogen dus op het menu blijven staan.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement had voorgesteld om termen als “burger” voor te behouden voor voedingsproducten die dierlijk vlees bevatten. De benamingen zouden dan niet meer gebruikt kunnen worden voor plantaardige alternatieven die gemaakt worden op basis van groenten of granen. Het voorstel leefde ook in onze provincie enorm.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement heeft zich vrijdag in plenaire zitting echter gekant tegen het voorstel. Wel was een meerderheid te vinden voor een uitbreiding van het verbod om producten zonder dierlijke melk als “yoghurt”, “kaas” en “room” te presenteren. Het parlement wil nu ook beschrijvende termen als “yoghurtstijl” verbieden.

Campagne

De stemmingen over de vlees- en zuivelbenamingen vonden plaats in het kader van een marathonstemming over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Later op vrijdag wordt het resultaat van de eindstemming verwacht. Nadien moeten de Europarlementsleden ook nog met de landbouwministers onderhandelen.

De Europese landbouwerskoepel Copa-Cogeca had fors geijverd voor beide voorstellen. Onder het motto “ceci n’est pas un steak” lanceerde een aantal organisaties van veehouders begin deze maand nog een campagne om de Europarlementsleden aan te sporen benamingen te verbieden.

“Dit is een duidelijk geval van culturele kaping”, zei Jean-Pierre Fleury, voorzitter van de werkgroep rundvlees van Copa- Cogeca bij de lancering. Dergelijke benamingen zaaien volgens hem “verwarring” bij consumenten. “We zijn een ‘brave new world’ aan het creëren waarin marketing is losgekoppeld van de echte aard van producten.”

Onzin

De Europese consumentenkoepel Beuc vindt dat onzin. “De consumenten worden op geen enkele manier in de war gebracht wanneer de vegetarische of veganistische aard van producten duidelijk wordt aangegeven”, reageerde voedingsexperte Camille Perrin van het Beuc. Ze prees “het gezond verstand” van de parlementsleden over veggieburgers, maar betreurde het verbod op zuivelverwijzingen.

Volgens ramingen van marktonderzoeker Euromonitor is de Europese markt voor “vleesvervangers” de voorbije vijf jaar quasi verdubbeld tot 1,9 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier