Europacollege reageert verbaasd: “Geen coronaregels geschonden”

© belga
Olivier Neese

Het Europacollege trekt de woorden van de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel in twijfel. Die zei dat studenten de coronaregels tijdens een feestje hebben geschonden en de politie hebben beledigd. “Allicht hebben onze studenten iets te luid gefeest, maar ze hebben zeker géén coronamaatregelen geschonden”, klinkt het stellig.

De Brugse korpschef Dirk Van Nuffel is vandaag in alle staten. Zijn manschappen moesten in de nacht van maandag op dinsdag herhaaldelijk naar een studentenhuis van het Europacollege omwille van geluidsoverlast. De politie beweert dat er op de locatie ook meer dan 100 mensen aanwezig waren en dat alle coronaregels met de voeten werden getreden. De politie zou ook serieus uitgescholden zijn. “Nu wordt het pas verontrustend wanneer afgestudeerden van het Europacollege die ooit de top van de Europese politiek, administratie en diplomatie zullen bereiken zich op zo’n verwerpelijke en arrogante manier gedragen“, klonk het bijzonder scherp. “Jonge Europeanen in Brugge zouden een verrijking moeten betekenen voor onze stad maar daar is al een tijdje steeds minder van te merken.”

In de bubbel

Het Europacollege reageert verbaasd op het bericht van de Brugse politie. “De examens voor onze studenten zijn gedaan en normaal houden we een closing ceremony voor hen”, zegt communicatieverantwoordelijke Angela O’Neill. “In deze tijden is dat uiteraard niet mogelijk. Onze studenten zullen vannacht allicht een feestje gehouden hebben, waarbij de muziek iets te luid zal hebben gestaan. We zijn allemaal jong geweest, het zijn de laatste dagen van het academiejaar, dat door het coronavirus zeer moeilijk is geweest… Maar we willen benadrukken dat onze studenten géén coronaregels hebben overtreden. Iedereen is binnen zijn bubbel gebleven. Onze studenten leven samen in één huis, zijn al maanden opgesloten en braaf geweest. Geen studenten in Brugge hebben de regels strikter nageleefd. Zelf zit ik in een commissie die daar zeer strikt op let binnen de muren van het college.”

Nog geen klacht

Dat de politie meer dan 100 mensen telde, kan het Europacollege amper geloven. “Ik weet het niet, ik was er zelf niet bij, maar dat lijkt me zeer straf. Dat ze zich arrogant zouden hebben gedragen? Allicht reageerden ze als jonge mensen wiens feestje gestopt moest worden. Mocht dat het geval geweest zijn, dan vinden we dat heel spijtig. Maar dan zal het ook een kleine minderheid geweest zijn. Want onze studenten zijn net het omgekeerde. Ze doen heel veel voor de maatschappij. Vorig jaar nog hebben ze geld ingezameld voor de pleegkinderen in de Brugse regio. Mochten ze inderdaad regels overtreden hebben, dan zullen ze zeker een opmerking van de rector of lokale directeur krijgen. We zullen het zeker opvolgen. Op dit moment hebben we nog geen klacht van de politie gezien en onze studenten hebben hun koffers gepakt en zijn onderweg naar huis…”

De politie zal een proces-verbaal opstellen tegen het Europacollege als organisator van het evenement.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.