Europa investeert 4 miljoen in energieproject Transfo met zonnepanelenpark en windmolen

De projectpartners binnen RE/SOURCED hopen dat de site van Transfo zich ontpopt. © JS
Redactie KW

De Europese Commissie selecteerde eind juni het Vlaamse project RE/SOURCED uit 222 concurrenten. Het gaat om een project dat een circulair energiesysteem zal uitwerken op de multifunctionele site-Transfo in Zwevegem. “Transfo is een micromaatschappij: de ideale experimentele projectsetting.”

In september 2019 diende vzw Leiedal het project RE/SOURCED in bij het programma Urban Innovative Actions (UIA) van de Europese Commissie. Dit jaar kreeg RE/SOURCED zo’n vier miljoen euro toegewezen van Europa. Het totale werkingsproject bedraagt echter vijf miljoen.

“RE/SOURCED bundelt actuele thema’s als hernieuwbare energie en circulariteit en geeft projectpartners de kans om met hun ambitieuze, innovatieve en onconventionele ideeën op de site van Transfo te experimenteren”, vertelt projectmanager Stijn Vannieuwenborg van Leiedal. “Transfo is de perfecte site voor dit experimenteel energieproject. Er zijn sociale en conventionele woningen, kantoren, een brouwerij en vrijtijdsfaciliteiten: het is kortom een micromaatschappij.”

Zonnepanelenpark en windmolen

Concreet komt er een zonnepanelenpark op de zuidelijke kant van de site, waar ook een windmolen van vijftig meter zal geplaatst worden. De opslagplaats van de uit elektrische auto’s gerecycleerde batterijen is nog niet bekend. Deze zal waarschijnlijk in een van de leegstaande panden op de Transfo-site ondergebracht worden. Het project moet tegen eind 2023 zijn afgerond, op het eind van de huidige legislatuur van het lokale gemeentebestuur.

Zeven partners

Op 24 augustus volgt een eerste overleg binnen de partnerscluster. De structurele projectparticipanten zijn Leiedal en de gemeente Zwevegem, die de belangrijkste eigenaar is van de Transfo-site, en ook de provincie West-Vlaanderen, die zich op het educatieve parcours voor scholen, gezinnen en lokale besturen zal richten Daarnaast zijn ook de UGent, VITO, Flux50, REScoop.EU en UIA met het project verweven.

“De ruggengraat van het circulair energiesysteem wordt een lokaal elektriciteitsnet op gelijkstroom”, zegt Jan Desmet, hoogleraar aan de vakgroep elektrische energie van de UGent. “Het DC-net komt er in functie van de hernieuwbare energiebronnen.” De UGent zal het geïntegreerde netwerk zo ontwikkelen dat het slechts minimale energieverlies zal verduren.

Materiaalafval

Verder zal de Vlaamse energiecluster Flux50 fungeren als kennis- en netwerkverstrekker. “Wij zullen 160 bedrijven de kans bieden om hun technologie bij RE/SOURCED uit te testen”, geeft Managing Director Frederik Loeckx aan. “Deze staat nu immers nog in de kinderschoenen. Verder verspreiden wij ook de projectconclusies binnen ons brede netwerk.”

VITO zal dan weer de materiaalintensiteit van het project opvolgen. Hernieuwbare energiesystemen brengt, hoe tegenstrijdig ook, immers heel wat materiaalafval met zich mee. De onderzoeksinstelling verbindt zich er dus toe de duurzaamheid van materialen én het energiegebruik te monitoren. Tenslotte wil energiecoöperator REScoop.EU de burger dan weer nauwer betrekken binnen de werking van de energiegemeenschap. Rescoop.EU heeft ook een voet tussen Europese beleidsdeur.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier