Euro-Reds West-Vlaanderen zetten koers naar de Heizel

De fans van Standard gingen graag op de foto. © BD
Redactie KW

Wat bezielt geboren en getogen West-Vlamingen om voor Standard Luik te supporteren? We vroegen het aan Torhoutenaar en Standardsupporter Arne Snauwaert.

Als toevallige passant zou je het niet opmerken, maar café Heidelberg in Torhout is al jarenlang de thuisbasis van de Euro-Reds West-Vlaanderen. Enkel op het buitenpleintje achter het café is een logo van Standard te vinden. Meer niet. “We houden ons bewust wat low profile“, verklaart Arne Snauwaert. “We willen niemand provoceren, want in Torhout krioelt het natuurlijk van Club-supporters. Dat wil niet zeggen dat we onszelf onder stoelen of banken steken, want we zijn erg trots op onze ploeg. Dat vertaalt zich in een supportersclub van een honderdtal leden, van wie er 63 een abonnement hebben. Op twee na zijn dat allemaal West-Vlamingen. We hebben een heleboel Torhoutenaars, maar de mensen komen vanuit heel de provincie. Zo is er een grote groep Oostendenaars en komen er ook fans vanuit regio Kortrijk.”

Om de twee weken vatten de Euro-Reds een trip naar Luik aan. “Dat is een tocht van meer dan 200 kilometer, waar we ongeveer 4 uur over doen. We maken immers een tussenstop in Kortrijk om daar supporters op te pikken. Het is een lange reis, maar we hebben veel over om onze favoriete ploeg aan het werk te zien.”

En dan nu de hamvraag: hoe kan je als rasechte West-Vlaming in hemelsnaam voor Standard supporteren? “Ik ben van klein af aan geboeid door de passie en furie die Standard uitstraalt”, vervolgt Arne. “De sfeer in Luik is niet te vergelijken met wat je elders in België vindt. Je wordt immers geen supporter van Standard om elk jaar kampioen te worden. De zuiderse sfeer, de vurige aanhang, oprechte gevoelens. Dat zijn unieke eigenschappen die je enkel bij Standard vindt. Vroeger had ik vaak verhitte discussies met vrienden en familie, maar ondertussen weten ze dat ze me met rust moeten laten. Al ben ik dat geplaag wel gewend. Ik heb nog gevoetbald en deelde jarenlang een kleedkamer vol Brugge-supporters.”

Tot slot: wat verwachten de Euro-Reds van de bekerfinale? “We hopen dat alle spelers erg gemotiveerd aan de aftrap komen en 90 minuten of langer volle gas geven. We moeten het Club erg moeilijk maken en ze niet in hun spel laten komen. Brugge is favoriet, maar we hebben een goede ploeg en in een finale is alles mogelijk. Een pronostiek? Een hard bevochten 1-2-overwinning voor Standard. Het zou een mooie prijs zijn op het eind van een zwaar seizoen, waarin we veel opkuiswerk hadden na het vertrek van Roland Duchâtelet. Onze ploeg kan enkel maar beter worden de komende jaren.”

(Bert Denolf)