Etienne Vanassche is vijftig jaar schutter bij Willem Tell Lo

Etienne Vanassche is al vijftig jaar boogschutter en daarom werd hij uitgebreid in de bloemetjes gezet. (foto KVCL)
Redactie KW

Etienne Vanassche uit Pollinkhove werd uitgebreid in de bloemetjes gezet naar aanleiding van zijn gouden schuttersjubileum. De 79-jarige boogschutter van schuttersgilde Willem Tell Lo kreeg heel wat attenties en ook een ereteken van het nationaal Schuttersverbond.

Vijftig jaar of een halve eeuw boogschieten, het is een hele prestatie. En eigenlijk loste Etienne zijn eerste schoten al in 1968, maar hij was er enkele jaren tussenuit wegens te druk. Door corona werd de jubileumviering ook een jaartje uitgesteld. Etienne startte zijn schutterscarrière als gewoon lid onder het goedkeurend oog van André Dupont en Prosper Cornette en later Frans Degraeve, Jan Destrooper en Pierre Deloz. Hij was nog meer drie jaar lid van schuttersgilde Willem Tell Lo, toen hij 1971 al voor de eerste keer de koningsvogel naar beneden haalde. Etienne deed dit nog eens over in 1994, 2005 en 2021. In totaal werd hij dus vier keer koning van Willem Tell Lo.

Na enkele jaren trad Etienne toe tot het bestuur. Daarna werd hij ondervoorzitter en momenteel is hij voorzitter of hoofdman van de schuttersgilde. “Het boogschieten maakte de voorbije 50 jaar een hele evolutie door”, zegt Etienne. “Ik leerde schieten met houten pijlen en een lattenboog. Nu gebruiken we fiberpijlen en katrollenbogen. En de openstaande wippen werden vervangen door staande wippen met een muit (een soort kooi, red.).”

Etienne bleef altijd trouw aan dezelfde schuttersgilde. De voorbije 50 jaar veranderde hij nooit van club. Wel moest hij met Willem Tell Lo enkele keren van terrein veranderen. “We schoten eerst in een weide naast ons huidige terrein in de Zuidstraat op twee open wippen”, schetst Etienne. “Als we een schieting organiseerden, ging daar een hele voorbereiding aan vooraf zoals de weide deels afspannen, koeienvlaaien opscheppen en de kantine klaarzetten. Ik werd daarbij telkens geholpen door Jozef Debergh, Pierre Deloz en Daniël Parmentier (alle drie zijn zij helaas al overleden, red.).”

Ik leerde schieten met houten pijlen en een lattenboog

Maar de schutters van Willem Tell Lo mochten plots de weide niet meer gebruiken om hun geliefkoosde hobby te beoefenen en moesten op zoek naar een ander locatie. Die vonden ze in Pollinkhove. Maar na een tijdje waren ze ook daar niet meer welkom. Willem Tell Lo mocht gelukkig tijdelijk twee jaar terugkeren naar de weide in de Zuidstraat. Ondertussen lobbyden Jean Destrooper en Pierre Deloz bij het stadsbestuur voor een nieuw terrein. Dat kwam er in 2004 toen een eerste muitwip werd geplaatst op het huidige terrein achter de brandweerkazerne. “De tweede volgde in 2006”, zegt Etienne. “Ondertussen hebben we hier al 17 jaar onze vaste stek.”

Bedanking

Ghislaine Vandewalle, secretaris van schuttersgilde Willem Tell Lo, feliciteerde Etienne Vanassche in naam van alle schutters met zijn jubileum en bedankte hem ook voor de inzet binnen schuttersgilde Willem Tell Lo. Hij kreeg onder meer een kunstbord van Willem Tell, een geschenkmand van de clubleden en een kunstbord van het schuttersverbond Veurne Ambacht cadeau. Hij ontving ook een ereteken van het nationaal Schuttersverbond. Ook andere schuttersgilden hadden een attentie bij voor de jubilerende schutter en burgemeester Lode Morlion en schepen van Sport Johan Matthys kwamen Etienne persoonlijk feliciteren.

Kantinemanagers

Simonne, de vrouw van Etienne, werd ook in de hulde betrokken. Zij kreeg een mooie bos bloemen, want Simonne staat namelijk sinds jaar en dag achter de toog van de kantine tijdens de schietingen. “Simonne en Etienne zijn de kantinemanagers”, zegt Ghislaine Vandewalle. “Ze zijn telkens de eersten en de laatsten op post. Op hen kan je altijd rekenen.”

De opvolging is ook al verzekerd. Dochter Els Vanassche doet aan boogschieten en ook de kleinzonen Kevin en Jeroen Acke zijn er heel bedreven in. Zo kroonde Jeroen zich onlangs nog tot koning op de staande wip van schuttersgilde Willem Tell. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier