ETENSWAARDIGHEDEN (17): Philippe Nuyens in Blankenberge

Elke week gaan we op bezoek bij een topchef in West-Vlaanderen. Philippe Nuyens van het gelijknamige restaurant in Blankenberge laat deze week in zijn potten kijken.


Het recept vindt u in de pdf en de videofilm onderaan.

Het moet wellicht het enige Vlaamse sterrenrestaurant zonder website zijn. Daarom is de keuken van chef Philip Nuyens niet minder smaakvol. Het typeert de kok, die bescheiden zijn ding doet. Zonder kapsones maar met liefde voor het vak en de smaak.

Sinds januari roert hij al tien jaar in de potten van zijn gelijknamig restaurant in Blankenberge. Hij doet al dat sinds het begin samen met zijn rechterhand Kristof Tijssens. Hier geen grote keukenbrigade, met zijn tweeën toveren ze oprechte gerechten op tafel. Echtgenote Martine Beuselinck is de sympathieke gastvrouw in de zaal. Die zaal werd recent opgefrist met nieuwe meubels en fris schilderwerk. In 2010 kreeg de chef een fonkelnieuwe functionele keuken.

Philippe Nuyens werkte tien in de keuken van ’t Molentje in Lissewege. Hij hielp ook met de opstart van restaurant La Reserve in Knokke, waar hij 6,5 jaar aan de slag bleef.

Voor zijn eigen restaurant koos hij voor een keuken met kwaliteitsproducten. “We werken zo natuurlijk mogelijk. Met seizoensproducten en vis uit de Noordzee. We werken al tien jaar graag met veel groenten. Ik wil de producten laten spreken.” Zeven jaar geleden leverde het hem zijn Michelinster op.

Philippe Nuyens kan rekenen op een trouw cliënteel. “We streven naar een goede prijs-kwaliteit-verhouding. We serveren al een instapmenu voor 43 euro.”

Grote ambities heeft de bescheiden chef niet. “Focussen op wat we doen en dat ook goed doen. Onze klanten verwennen voor een eerlijke prijs. Dat is al tien jaar ons streven en dat zal het ook blijven.”

>> What’s in a name?

De chef gaf zijn eigen naam aan het restaurant. Die keuze bleek niet evident. “Uren hebben we erover nagedacht”, lacht sterrenchef Philippe. “Met de vroegere naam ’t Schuurke konden we niet starten. Het restaurant had zijn beste tijd achter de rug en we wilden die vergelijking niet doorstaan, temeer omdat we een heel ander concept voor ogen hadden. Het was tijdens een gesprek met een wijnleverancier, dat we op het idee kwamen om mijn eigen naam te gebruiken. Doorslaggevend was dat mijn naam al bekend was in de media en dat er nog geen restaurant Philippe Nuyens bestond.”

>> Het gerecht

“Ik koos voor gegrilde tarbot met asperges in eigen jus, met tomaten, lamsoor en garnalen. Het is een natuurlijk gerecht dat ook in onze menu is opgenomen. Het seizoen van de asperges is bijna afgelopen, dus moeten we ervan profiteren. Het is een fris en licht gerecht dat vol van smaak is. De tarbot kan evengoed vervangen worden door een andere vis zoals kabeljauw of pladijs.”

(Mieke Verhelle)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.