Escape-room helpt je ontsnappen aan darmkanker

V.l.n.r. jobstudent Maxim Senesael, Filip Ameel (leerkracht Talent-is campus engineering), Arno Cuyvers (student VTI/Talent-is campus engineering), Yves-Paul Vandewynckel (gastro-enteroloog AZ West), Tom Portier (sponsor Takeda) en Bert Cleuren (verpleegkundig directeur van AZ West). © Myriam Van den Putte Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met een mobiele mega-opblaasconstructie bij de ingang trekt AZ West Veurne de aandacht van elke voorbijganger of bezoeker. En dat is precies de bedoeling: deze escaperoom is bedoeld om mensen op een laagdrempelige manier te sensibiliseren voor het gevaar van darmziekten én hen te wijzen op het belang van preventie. Dit project kwam tot stand als innovatief zorgproject van studenten van Talent-is Campus Engineering Veurne in samenwerking met het ziekenhuis.

Gastro-enteroloog Yves-Paul Vandewynckel van de afdeling maag-, darm- en leveraandoeningen in AZ West: “Ik heb zelf al heel wat escaperoomspelletjes gespeeld en zo groeide het idee om een ludiek spel te koppelen aan een educatieve sensibiliserende boodschap via een leuk avontuur in een mobiele escaperoom. Als arts stel ik vast ik dat heel veel mensen te lang wachten om een dokter te contacteren voor de initiële klachten zoals diarree, buikpijn, gewichtsverlies… Veel patiënten met vermijdbare darmziekten komen bij gebrek aan kennis te laat.”

Bij een laattijdige diagnose kan dit leiden tot zware behandelingen zoals majeure chirurgie of is het helaas soms definitief te laat… “We kunnen dus niet genoeg hameren op het belang van vroegdetectie! Meer dan 30.000 mensen in België lijden aan een chronische darmontsteking. Het is een mooi samenwerkingsproject geworden met vier leerlingen die mijn sensibiliseringsproject en alle facetten goed hebben uitgewerkt.”

Verhaallijn

Die leerlingen waren Hannah Declerck, Aeon Bonjé, Thibault Vermote en Arno Cuyvers die vorig jaar in de klas 5IW zaten en enthousiast hun schouders onder dit project hebben gezet. “Darmziekten zijn echt niet om te lachen, en met deze escaperoom kunnen we op een vlot toegankelijke manier een breed publiek bereiken”, meenden ze.

“We kunnen niet genoeg hameren op het belang van vroegdetectie”

Allemaal hebben ze hun steentje bijgedragen en ook nieuwe technologieën toegepast. Voor de escaperoom werd een verhaallijn uitgedokterd, die wordt afgespeeld op tablets met leuke zoekopdrachten en een levensecht spel waarvoor de deelnemers virtual-realitybrillen moeten opzetten. Ook de meubels, het grafisch ontwerp en de filmpjes hebben de studenten zelf gemaakt. Dankzij extra sponsors, de farmaceutische bedrijven Takeda en Viatris, en met de steun van het Regionaal Technologisch Centrum West-Vlaanderen konden ze in zee gaan met X-treme Creations uit Zaventem, dé specialist in opblaasbare structuren.

Spelenderwijs

“De deelnemers worden spelenderwijs geïnformeerd over het belang van preventie van darmziekte”, zegt dokter Vandewynckel. “Ze worden meegenomen in het verhaal van leraar Dirk en zijn gezin, dat start wanneer Dirk plots last krijgt van buikklachten die niet overgaan. Na een reeks zoekopdrachten kom je terecht in een virtuele darm waaruit je moet ontsnappen… Bij mijn weten is het de eerste keer dat zo’n manier van werken wordt toegepast voor sensibilisering in de gezondheidszorg. En de interesse is groot bij meerdere stadsbesturen. De escaperoom krijgt dit najaar een plekje in verscheidene gemeentes. Dat vinden we de max. We zijn dan ook allemaal erg trots op het eindresultaat.”

Vandaag wordt er nog een promofilmpje opgenomen met sponsor Takeda. Tom Portier van Takeda: “Projecten rond sensibilisering horen historisch bij de roots van ons bedrijf. Ons bedrijf telt 1.200 werknemers in België. Wereldwijd zetten we ons met ons biofarmaceutische bedrijf in voor een betere gezondheid en een betere toekomst voor de mensen, en dat doen we op een patiëntgerichte en op waarden gebaseerde manier. We staan ook achter de patiëntenvereniging CCV waar patiënten verhalen delen.”

Iedereen, vanaf 16 +, kan de escaperoom gratis uittesten. Aan AZ West Veurne kan dat nog tot 3 september, elke werkdag van 10 tot 16.30 uur, met assistentie van een jobstudent. Een sessie duurt 20 minuten en kan je met 1 of 2 personen spelen. Dankzij de steun van de sponsors kunnen ook andere gemeentes de escaperoom gratis aanbieden. Ze moeten wel zelf zorgen voor de uitbating.

De escaperoomkalender:

6 – 19/9: Veurne – ingang Stadskantoor De Seylsteen. Maandag-vrijdag van 13 tot 16 uur

20/9 – 7/10: De Panne, dienstencentrum de Boare, Koningsplein

8-22/10: Koksijde: Theaterput tegenover het gemeentehuis

23/10 – 04/11: Diksmuide: dienstencentrum Ten Patershove

5-18/11: Nieuwpoort, Sociaal Huis

04/04 – 08/04: Middelkerke, Marktplein

Eind april tot begin mei: ingang school Talent-is campus engineering (VTI).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier