Erwin (65) uit Maldegem fietst 2.000 kilometer ondanks slepende ziekte: “Opgeven staat zeker niet in mijn woordenboek”

Johan De Baene en Erwin Van Kerschaver. (foto AVH)
Johan De Baene en Erwin Van Kerschaver. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Erwin Van Kerschaver is zondag begonnen aan een huzarenstuk. Het ruggenmerg van de Maldegemnaar sterft af waardoor hij moeilijk kan stappen, maar na een jaar trainen doet Van Kerschaver nu een poging om van Maldegem naar Orihuela in Spanje te fietsen. Een tocht van meer dan 2.000 kilometer, met heel wat hoogtemeters.

We kunnen de 65-jarige man bellen na de derde etappe, die hij samen met goede vriend Johan De Baene aflegt. “Alles is nog onder controle. Het begin van de rit was zwaar met heel wat klimwerk, daarna was het iets aangenamer. Moest het nu al moeilijk gaan zou ik in de problemen zitten, want we zijn nog maar net begonnen”, vertelt hij goedlachs.

Van Kerschaver heeft ervaring zat met wielrennen, want vroeger reed hij competitiewedstrijden en had een eigen sportwinkel. Vijftien jaar geleden werd hij ziek, waardoor hij moeilijker kon stappen. “Geleidelijk aan verpulvert mijn ruggenmerg, waardoor ik volgens de dokters nooit meer zou kunnen stappen. Ik bewijs nu dat ditt niet zo is, tot grote verbazing van de dokters. Ik heb een jaar lang hard getraind en zal niet pijnvrij kunnen fietsen, maar met pijnstillers en ijzeren karakter moet het lukken. Opgeven zal ik zeker niet doen”, vertelt Van Kerschaver vastberaden.

Steun

Ook boezemvriend Johan De Baene bezorgt de Maldegemnaar geregeld een ferme portie steun. “Tijdens de tweede rit had ik problemen met mijn versnellingsapparaat en kon ik enkel mijn buitenblad gebruiken. Dat maakte het erg zwaar en bezorgde me wat zenuwen, maar Johan bleef op me inpraten. Hij steunt me enorm.”

Erwin vindt dat mensen met een aandoening als hij te vaak afgeschreven worden. “Er wordt op ons neergekeken, maar wij willen werken en kunnen niet. Er zijn anderen die wel kunnen, maar niet willen.” Het doorzettingsvermogen en ijzeren karakter spruit volgens Van Kerschaver voort uit zijn ervaring als renner. “De competitiegeest is weg, maar het karakter blijft. Als ik in Orihuela heelhuids aankom, zal ik heel tevreden zijn.”

Aankomst op 20 juni

Erwin en Johan worden gevolgd door beide partners en de vader van Erwin, inmiddels 87 jaar. “Dat is ook voor hem geen eenvoudige opdracht, het is duidelijk dat ik mijn karakter van hem heb”, lacht Van Kerschaver, die de hele tocht tot in de puntjes voorbereidde. “Ik heb zelfs opgezocht waar zich de winkels en onderhoudspunten van Specialized, het merk van mijn fiets, bevinden. Handig bij eventuele technische problemen”, besluit hij. Het fietsersduo hoopt op 20 juni in Spanje te arriveren.

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten