Ervaren patébakker Christian Darras maakt beste hazenpaté

Christian Darras won dit jaar de wedstrijd van de Orde van de Hazenpaté. Op de foto staan Guy Crombé, Dominique Crombé, voorzitter Michel Favril, winnaar Christian Darras, Philip Crombé, Ludovic Ghyselen, Emmanuël Kerkhof en secretaris Johan Michiels. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Verschillende slagers en koks zetten zondag hun beste beentje voor om de lekkerste hazenpaté te maken. Deze werd bij de ‘orde van de hazenpaté’ geproefd en beoordeeld. De paté van Christian Darras kwam er als beste uit. Hij kreeg dan ook het lint van de Orde van de Hazenpaté 2019.

De hazenpatéwedstrijd begon met een klein comité van vijf personen thuis bij Michel Favril, de voorzitter van de Orde van de Hazenpaté. “Het idee groeide eigenlijk langs het tennisveld in De Wikings. We zijn 28 jaar geleden heel klein begonnen”, vertelt Michel. “De laatste acht jaar groeide de wedstrijd en bood Guy Crombé, die er ook al van het begin bij is de locatie van wijnhandel Crombé in de Doenaertstraat in Marke aan.”

Volgens Michel is de essentie van een lekkere hazenpaté dat je de haas effectief kan smaken. “Het is zeker niet evident”, zegt hij. “Elke hazenpaté kan volkomen anders uitdraaien, door allerlei invloeden.”

16-koppige jury

De deelnemers dit jaar waren Het Balladehof uit Sint-Denijs, Hotel Messeyne uit Kortrijk, Va et Vient uit Kortrijk, Christian Darras, Traiteur aan Huis Philippe Mottrie, slager Jan Malfait uit Bellegem, B&B Broel uit Kortrijk, Slagerij Pascal van Zwevegem, Slagerij Mylle uit Kortrijk en slager Pol Degrande van Ooigem. Een jury bestaande uit 16 personen beoordeelde de patés na enkele rondes blind proeven. Ludovic Ghyselen van restaurant Argendael uit Bellegem won de wedstrijd al vier keer op rij. Hij werd nu erelid en mocht in de jury zetelen.

‘t Wit Kasteeltje

De winnaar werd Christian Darras met 259 punten. Hij werd op de voet gevolgd door slagerij Mylle die 258 punten kreeg. Het Balladehof werd derde met 240 punten. Christian Darras is de gewezen uitbater en kok van ‘t Wit Kasteeltje in Kortrijk. Hij is al van bij het begin bij de Orde en denkt dat hij al zo’n 10 keer won. Hij maakt en verpakt zijn hazenpatés bij bistro Cappuccino in Zwevegem, waar die ook per halve kilogram of per kilo verkocht wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier