Ernie verloor 20.000 strips in een brand, onze lezers steken hem hart onder de riem

Onze lezers én Standaard Uitgeverij schonken strips aan Ernie. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

20.000, het hallucinante aantal stripverhalen dat verdween in een vlammenzee. De collectie van Waregemnaar Ernie Demuysere was een gewillige prooi voor het vuur. Een levenswerk, 50 jaar in de maak, verdween zo voor eeuwig. Onze krant lanceerde een oproep in een poging Ernie een duwtje in de rug te geven en Vlaanderen toonde zich van zijn warmste kant.

De gebeurtenissen zinderen ondertussen nog altijd na in de Henri Lebbestraat. Op 3 december 2019 werd de combinatie van een kaars en opwaaiend papier er eentje met catastrofale gevolgen. De bovenverdieping van de woonst en winkel stond in een mum van tijd in lichterlaaie. De collectie aan stripverhalen, meer dan 20.000 titels, was geen partij voor de vlammen die wild om zich heen sloegen.

https://www.youtube.com/watch?v=9JpsjczTNFY

“Het was een collectie waar ik al meer dan 50 jaar mee bezig was” klonk het toen bij Ernie. “Er zaten enkele unieke exemplaren tussen, strips die je hier zelfs niet eens kon krijgen. Het is onbegonnen werk om de collectie opnieuw op te bouwen.”

Suske en Wiske

We plaatsten de oproep van Ernie in onze krant en deze bleef niet in dovemansoren. Kasten en lades doorheen Vlaanderen werden opengetrokken en mensen schonken wat ze konden. De familie Vansteenkiste uit Wevelgem toonde zich van haar meest genereuze kant. Een complete zak met stripverhalen kon er vertrekken in de richting van Waregem, een meer dan welgekomen duwtje in de rug. Een onverwachte ondersteuning kwam uit de richting van Antwerpen. Niemand minder dan Standaard Uitgeverij en Studio Vandersteen, de bezielers van Suske en Wiske, kregen wind van de oproep.

“Wat die mensen is overkomen is ronduit dramatisch” kregen we te horen van Bert Van Roy, marketing- en communicatiemanager bij de uitgeverij. “Het is misschien een pleister op de wonde, maar we willen dit niet zomaar voorbij laten komen. Standaard Uitgeverij bestaat dit jaar 75 jaar en de vreugde van deze verjaardag willen we graag delen met Ernie. Hij mag dan ook 75 van zijn meest favoriete ‘Suske en Wiske’-titels komen kiezen. Het gaat hem alvast op weg helpen bij het wederopbouwen van zijn collectie.”

Ernie zelf wist niet goed hoe hij hierop moest reageren. Hij dook meteen in de stripverhalen en probeerde de emotie met een kwinkslag af te schudden. “Ik ga meteen het stripverhaal laten ondertekenen” grapte hij, met de tranen in de ogen.