Erna (79), ooit de best getatoeëerde vrouw van Vlaanderen, is overleden:“Ze was een heel speciale madam”

Erna Christiaens, in 1999 de 'best getatoeëerde vrouw van Vlaanderen' is overleden. (foto HOL) © HOL
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Erna Christiaens, ooit bekend als de meeste getatoeëerde vrouw van Vlaanderen, is zondagmorgen 10 oktober op 79-jarige leeftijd overleden. Ze woonde in de Overleiestraat en was jarenlang de levensgezellin van ‘Tattoo George’.

Erna was een kleurrijk figuur en werd 25 jaar geleden nationaal in het nieuws toen ze op televisie kwam in het programma Afrit 9. Behalve op haar gezicht had ze toen een 100-tal tatoeages op haar hele lichaam. Daarvan had haar partner George – die na een arbeidsongeval in een vlasbedrijf eenarmig was en zich bij Tattoo Bertje in Oostende omschoolde – er een 80-tal gezet. De eerste dateerde van een 20-tal jaar eerder. “Mijn moeder woonde in Wevelgem en lag met een bloedaandoening in het Kortrijkse Sint-Maartensziekenhuis”, zegt dochter Urka. “Haar leven hing aan een zijden draadje. Ze beloofde toen dat ze bij genezing een ‘Christuskop’ op haar arm zou laten tatoeëren. Ze genas en op de Kortrijkse Paasfoor liet ze de tatoeage plaatsen.” Erna heeft met haar tatoeages ook prijzen gewonnen. “Ik doe het niet om de mensen de ogen uit te steken,”, zei ze toen, ”maar omdat tatoeages echte kunst zijn.”

Nadat Erna gezondheidsproblemen kreeg, ging ze drie dagen per week naar het dagcentrum van wzc H. Hart. Op 10 september, net voor haar verjaardag, moest ze in het ziekenhuis opgenomen worden. Vier weken heeft ze op intensieve zorg gelegen”, vertelt Urka. “Daarna heeft ze allerlei aandoeningen doorstaan. De dokters zegden dat mijn moeder enorm sterk was en heeft gevochten tot het laatst, maar uiteindelijk was ze op en zondag is ze overleden. Ze was een hele speciale madam met het hart op de juiste plaats en met liefde voor iedereen.”

Erna Christiaens is op 11 september 1942 in Harelbeke geboren. Ze heeft een tijdje in Brussel, daarna weer in Harelbeke en in Wevelgem gewoond en ten slotte op Overleie. Zij was moeder van zes kinderen die Declercq heten: Urka (met Kurt Adyns, Heule), Conny (met Claude Delbaere, Lauwe), Sandy (met Zander De Bue, Kortrijk), Sammy (met Patricia Moerman, Kortrijk), Martine (Kortrijk) en wijlen Marino die zeven jaar geleden overleden is. Ze laat ook kleinkinderen en achterkleinkinderen na. Na de dood van George vond Erna een nieuwe levensgezel in zijn vriend Frank Van Slembrouck met wie ze nog zo’n 15 jaar gelukkig geweest is. Ze gingen graag motorrijden.

De afscheidsviering heeft plaats op zaterdag 16 oktober om 10.30 uur in de Kortrijkse Sint-Elooiskerk.

(NOM-Begr. Bloyart/Sereni)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.