Labo AZ Delta mag mee varianten coronavirus opsporen

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

AZ Delta is een van de 13 klinische laboratoria die in ons land erkend zijn door het RIZIV voor het opsporen van varianten van het coronavirus via genoomanalyse door next-generation sequencing (NGS). Om in aanmerking te komen, moeten de laboratoria aan heel wat eisen beantwoorden inzaken kwaliteit, expertise en capaciteit.

Met de NGS-techniek wordt de volledige genetische code van het virus in een patiëntenstaal uitgelezen, alle 30.000 ‘letters’. Door deze code te vergelijken met een referentiesequentie van het originele coronavirus uit Wuhan, kunnen mutaties worden opgespoord die zorgen voor een verhoogde infecteerbaarheid of resistentie aan vaccins.

Varianten

Op die manier kan het lab opvolgen welke nieuwe virusvarianten circuleren in West-Vlaanderen naast de dominante Britse variant, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. “In deze fase van de pandemie is dat cruciaal”, legt prof. dr. Geert Martens, coördinator van dit project, uit. “Het helpt ons om de verspreiding van zorgwekkende varianten van het virus, die zorgen voor mindere vaccinrespons, op te volgen en hopelijk te beperken.”

Tweedegeneratievaccins

De virale codes worden vervolgens gedeeld via het wereldwijde GISAID-netwerk. Die informatie wordt dan weer gebruikt om tweedegeneratievaccins te gaan ontwikkelen, net zoals ook gebeurt voor de griepvaccins. “Zoals alle virussen past dit coronavirus zich snel aan, maar door deze genoomanalyse kunnen wij het te slim af zijn. Een slimme mix van aangehouden intensieve PCR-testing en genoomanalyse, in combinatie met een snelle en massale vaccinatie is de oplossing voor deze pandemie.”

Door de volledige genetisch code van het virus in een patiëntenstaal te vergelijken met het originele coronavirus uit Wuhan kunnen nieuwe varianten van het virus worden opgespoord, zoals hier de Braziliaanse P.1-variant in West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.