“Erkende vluchtelingen beginnen zich te melden in Oostende”

Redactie KW

Het Sociaal Huis van Oostende merkt sinds begin dit jaar een stijging van het aantal steunaanvragen van erkende vluchtelingen.

Erkende vluchtelingen mogen niet worden verward met vluchtelingen die asiel aanvragen en van wie de asielprocedure nog loopt. Daarvan verblijven er momenteel 186 in Oostende. Zij worden in woningen in de stad opgevangen in samenwerking met Caritas International. Oostende moet 188 vluchtelingen in dat kader opvangen en volgens het recente spreidingsplan nog eens 20 extra.

Erkende vluchtelingen die nog geen werk hebben, kunnen zoals andere cliënten bij het OCMW terecht voor leefloon en begeleiding: volgen van Nederlandse les en/of een opleiding, wegwijs maken in administratie, ondersteuning bij psychische problemen en in het dagdagelijkse leven…”In januari meldden zich 19 vluchtelingen aan en in februari 25“, zegt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “In september waren er dat nog meer vijf. We merken dat de eerste erkenningen gebeurd zijn.”

“Stijging nog op te vangen”

“De erkende vluchtelingen die zich melden, komen niet uit de opvang van Caritas in Oostende, maar van overal in België“, aldus Vanessa Vens. “Zij vinden hier zelf huisvesting, mogelijk via mensen die ze kennen die al in Oostende wonen. 39% zijn Syriërs, 19% komen uit Eritrea, 15% uit Irak en 14% uit Afghanistan. Het gaat in totaal sinds september om 83 mensen, kinderen meegerekend. De centrumsteden mogen de grootste stroom verwachten. Ik hoop dat de federale overheid ons financieel zal bijstaan of dat er een solidariteitsprincipe komt met de kleinere steden en gemeenten.”

“De leeflonen worden in hun geheel voor 85% gesubsidieerd door de federale overheid, de rest moeten wij zelf betalen. Wij zullen de stijging dus wel voelen in ons budget“, aldus Vanessa Vens. “Maar wij hadden rekening gehouden met een stijging van de leeflonen met 4 tot 5%. Vorig jaar is het aantal leeflonen stabiel gebleven en hadden we die extra middelen dus niet nodig, in 2016 zullen we ze wel nodig hebben. Maar voorlopig kunnen we de stijging nog opvangen. Wij hebben ook 200.000 euro voorzien om vier tot vijf extra maatschappelijk werkersaan te stellen. De eerste daarvan gaat nu aan de slag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.