https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Erika Vlieghe: “Bezoek van grootouders aan kleinkinderen kan, een hele dag oppassen niet”

Professor Erika Vlieghe. © belga
Redactie KW

Nu de Nationale Veiligheidsraad vanaf zondag weer beperkt sociaal contact mogelijk heeft gemaakt, is het niet de bedoeling dat grootouders op hun kleinkinderen gaan passen. Dat zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen (GEES).

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat elk gezin tot vier mensen mag ontvangen vanaf Moederdag. Het moet wel altijd om dezelfde mensen gaan die ook alleen elkaar ontmoeten. Daarbij blijven de afstandsregels gelden.

Sociaal contact weer beperkt mogelijk maken, “dat doen we met een bang hart”, zegt Vlieghe. “We breken toch de epidemiologische silo’s een beetje open.” Maar de mentale en sociale aspecten kunnen niet losgekoppeld worden van de epidemie, benadrukt de professor infectieziekten. “We voelden heel duidelijk dat mensen daar nu heel erg nood aan hebben, en ja, dat is een moeilijke balans.”

Om de contacten en het besmettingsrisico toch te beperken, blijft het bezoek beperkt tot vier andere mensen. “We gaan kijken hoe dat gaat. En we hopen dat mensen ook het gezond verstand hebben om dat beperkt te houden”, zegt Vlieghe. De beperking maakt het ook “bevattelijk voor contact tracing mocht er toch iemand ziek zijn.”

Ze benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat ouders van het beperkt sociaal contact gebruikmaken om grootouders op kleinkinderen te laten passen. “Een bezoek, een kort bezoek, op veilige afstand is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen. Dat is nog een volgende stap en iets waar echt nog wel op een andere manier over moet worden nagedacht”, zegt Vlieghe. “En we houden vast aan de waarschuwing dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat mensen met een duidelijk risicoprofiel of 65-plussers heel veel contacten of heel nauwe contacten hebben met jonge kinderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten