Erika Vlieghe: “Als dit zo verder evolueert, moet horeca weer dicht”

© (Foto Belga)
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

“Het is een politieke beslissing, maar als dit verder zo evolueert, dan vrees ik dat een sluiting van de horeca moet overwogen worden.” Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe, hoofd van de expertengroep die de regering adviseert.

“De horeca kent heel veel risicocontacten”, zegt ze aan onze redactie. “Afstand houden is niet makkelijk, maskers aanhouden ook niet. Dat maakt dat naar een café of restaurant gaan, een hoger risico inhoudt dan met een masker over straat wandelen.”

Het gaat al een tijdje niet goed met de besmettingscijfers. Zo zijn er vandaag dubbel zoveel besmettingen in West-Vlaanderen als gisteren. In heel het land ligt de besmettingsgraad op 1,5, wat betekent dat het virus aan kracht wint. Nu wordt er vooral gekeken naar de verkleining van de bubbel om die besmetting tegen te gaan, maar ook de horeca speelt een rol als besmettingshaard.

“Niet alle horeca is gelijk”, zegt Erika Vlieghe. “Rustig met twee tafelen op ruime afstand van de ander, vormt een lager risico dan een drukke bar of een druk terras. Al geldt in het algemeen wel dat het binnenskamers gevaarlijker is dan buiten. Misschien is een classificatie van de horecazaken wel aangewezen”, besluit de voorzitter van de GEES.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.