Erik Hemeryck geeft na 46 jaar voorzittersfakkel door bij Tuinhier Rumbeke

In Den Hazelt werd zondag hulde gebracht aan Erik Hemeryck die de voorzittershamer van Tuinhier na 46 jaar doorgeeft aan Ludo D’hoore. Iets meer dan 80 Rumbeekse tuinhier-leden, zijn kinderen en familie waren aanwezig om welgemeend dankjewel te zeggen voor zovele jaren van enthousiast voorzitterschap.

In Den Hazelt werd hulde gebracht aan Erik Hemeryck die na 46 jaar afscheid neemt als voorzitter van Tuinhier Rumbeke. (Foto SB) © STEFAAN BEEL

Ook stad en provincie waren door schepen en gewezen provincieraadslid Marc Vanwalleghem vertegenwoordigd om voorzitter Erik een geschenk van de stad en een gouden medaille van de provincie te overhandigen. Voor zijn echtgenote Rika Verhelst waren er bloemen.

Met een groot applaus werd, als erkentelijkheid, aan Erik de titel van erevoorzitter toegekend.

Portret

Een portret van Erik brengen is het minste wat we na 46 jaar voorzitterschap kunnen doen. “In maart 1972 stichtte ik samen met Andrea Debruyckere en Annemarie Vander Gucht ‘De Volkstuin’ in Rumbeke. Zelf werd ik de eerste voorzitter en ben dat, tot mijn eigen verrassing, tot nu gebleven”, begint Erik gedreven te vertellen.

“Vanuit mijn professioneel werk in de provinciale proeftuin in Beitem, nu Inagro, waar ik bevoegd was voor koolgewassen en prei was ik uiteraard erg vertrouwd met de land- en tuinbouwsector en alles wat daar rond draaide. Een stap in de richting van De Volkstuin was voor mij dan ook een relatief kleine stap” vervolgt Erik. “Ik kon en kan me helemaal vinden in de missie van Tuinhier (sinds 2012 de nieuwe naam voor De Volkstuin red.) met name: duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen als een zinvolle, gezonde vrijetijdsbesteding.”

“Die missie heb ik steeds, samen met een enthousiaste ploeg bestuursleden, uitgedragen en trachten te realiseren door het aanbieden van een gevarieerd jaarprogramma met voordrachten, bijeenkomsten, bezoeken, reizen. Ik mag zeker ons jaarfeest niet vergeten”, merkt Erik nog op.

Volkstuinparken

“Het jaarprogramma 2019 is integraal klaar en beschikbaar op een handig zakformaat met opnieuw een aantal boeiende activiteiten”, gaat Erik verder.

“Onze huidige 154 leden krijgen ook elke maand ons magazine ‘Tuinhier’ in de bus. Daarin staan handige tips voor het aanleggen en onderhouden van de fruit- en groententuin, met aandacht voor mogelijke ziekten en hoe die te bestrijden. ‘Wat je zelf tuint is top’ is een schitterende baseline voor onze organisatie”, lacht Erik, “en geeft perfect weer waarvoor ik en al onze leden het voor doen.”

“In Roeselare zijn er momenteel twee volkstuinparken waar stadsbewoners terecht kunnen om hun groenten te kweken. Een op Wallemeers en een recent in de nabijheid van het vroegere Licht & Ruimte”, vervolgt de erevoorzitter. “In de vele nieuwe woonwijken in Rumbeke zijn de tuintjes vaak te klein om er nog een moestuin aan te leggen. Een locatie in Rumbeke voor volkstuintjes is, naast het verder groeien en bloeien van onze vereniging, een nog te realiseren droom.”

“Een locatie voor volkstuintjes in Rumbeke is een nog te realiseren droom”

“Anderzijds stel ik met lede ogen vast dat jonge gezinnen nauwelijks weten wie we zijn en wat we doen, laat staan dat ze bij ons aansluiten. Zelfs mijn drie kinderen hebben (nog) geen groene vingers. Ook bij Tuinhier Rumbeke slaat de vergrijzing toe. Misschien is het aanleggen van Rumbeeks volkstuinpark een mogelijk aantrekkingspunt voor jongeren?”

“Onze organisatie heeft een degelijke provinciale en landelijke structuur. Er 200 plaatselijke afdelingen, waarvan 71 in West-Vlaanderen. Met in het totaal een 25 000 leden. Dirk De fauw, de toekomstige burgemeester van Brugge, is West-Vlaams voorzitter en federaal parlementslid Roel Deseyn is landelijk voorzitter van de vzw”, besluit de afscheidnemende voorzitter, die actief blijft als bestuurslid. “Mijn opvolger is Ludo D’hoore, die straks vanaf 1 januari de fakkel overneemt.” (AD)

Voor meer info van én lidmaatschap bij de Rumbekse Tuinhier vereniging: info.tuinhierrumbeke@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.