Erik Hanssens en Godelieve Deleersnyder vieren gouden huwelijksjubileum

Erik Hanssens en Godelieve Deleersnyder: een gouden paar. (gf)
Redactie KW

De officiële 50ste huwelijksverjaardag is op 17 juli, maar Erik Hanssens (86) en Godelieve Deleersnyder (81) uit de Albrecht Rodenbachlaan vierden hun gouden jubileum al. Dat gebeurde door de bekende omstandigheden in beperkte familiekring en een ontvangst ten stadhuize was ook nog niet mogelijk.

Erik is een geboren en getogen Heulenaar. De huidige coronatoestanden verzinken in het niets in vergelijking met wat hij in zijn kinderjaren heeft meegemaakt… Hij werd op 29 mei 1934 geboren op de hoeve Ter Melle, die uitgebaat werd door zijn ouders Maurice en Madeleine Cattebeke. Meteen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 gebeurde er een drama…

Tweevoudig drama

Erik zou net zes worden toen er (Belgische) obussen op de hoeve vielen. Samen met drie vluchtelingen werd moeder Madeleine gedood. Nadien vond vader Maurice in Irma Talpe een tweede moeder voor Erik en zijn oudere broer Hervé. Ze trouwden in 1942, maar zes weken later sloeg het noodlot opnieuw toe: vader Maurice stierf plotseling op 21 maart. Hij was net 50 geworden. Het gevolg was dat Irma Talpe achterbleef met twee kinderen die ze niet kende op een hoeve die ze ook nog niet kende. Toch kwam er plotseling een oplossing: Hilaire, ongehuwde broer van Eriks vader, die in Menen woonde, keerde terug naar Heule én trouwde met de weduwe van zijn broer. Zo ging het leven verder.

Nog zo’n 25 jaar hebben ze de boerderij uitgebaat tot ze in 1967 op het Lagaeplein gingen wonen. “We hebben goede ‘nieuwe’ ouders gehad”, zegt Erik.

24 maanden legerdienst

Erik trok na de Broederschool in Heule naar het Sint-Amandscollege in Kortrijk waar hij lager middelbaar volgde. Daarna vervulde hij 24 maanden legerdienst, de langste termijn die er ooit is geweest. Valère Holvoet stelde hem toen voor om zijn verzekeringsportefeuille over te nemen en omdat de toekomst van de hoeve toch wat onzeker was, greep hij in 1967 die kans. In 1970 trouwde hij met Godelieve Deleersnyder, die in Tielt werd geboren en die hij via familie leerde kennen. Zij bestelde in de stoffenzaak van haar ouders, deed dat graag maar koos daarna toch voor het huishouden. Ze hielp haar man ook met zijn werk. Ze vestigden zich op hun huidige adres in de Albrecht Rodenbachlaan. Erik bleef verzekeringsagent tot 1999.

Het echtpaar kreeg twee zonen. Filip is getrouwd met Cindy Popelier en woont in Izegem-Bosmolens. Stefan is getrouwd met Julie Depamelaere en woont in Kuurne. Beiden hebben twee dochters.

Erik en Godelieve hebben veel gereisd met een voorliefde voor Frankrijk waar er vooral in de streek van Beauvais nog veel familie woont. Verder onderhoudt Erik nog graag zijn tuin en er wordt ook geregeld een kaartje gelegd. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier