Erik Dupont nieuw lid van kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus in Rumbeke

V.l.n.r. Arnold D'haene, Erik Dupont en Luc Mol. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Eind september werd Erik Dupont aangesteld als nieuw lid van de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus. Hij neemt de plaas in van secretaris Lionel Bekaert, die na 17 jaar besloten had om geen kandidaat meer te zijn.

Erik Dupont (79) woonde tijdens zijn kinder- en jeugdjaren op het dorpsplein in Sint-Eloois-Winkel. “Ik heb nog één broer Daniël, die in 2009 overleden is. Thuis hadden we een kruidenierswinkel, die ook op zondagvoormiddag open was”, vertelt Erik Dupont. “Het was na de mis telkens een komen en gaan van kinderen die bij ons snoep kwamen kopen. Aangezien we in de schaduw van de kerk woonden, was ik stoeltjeszetter, stoelgeldophaler, regelaar van de torenklok en klokkenluider. Dat laatste was een stevige arbeid en hangend aan dikke touwen gingen we heerlijk op en neer.”

Opleiding

Het middelbaar volgde Erik aan het Sint-Jozefsinstituut, bij de broeders van de Christelijke Scholen in Kortrijk. Daarna studeerde hij voor bouwkundig tekenaar in Izegem, Roeselare en Kortrijk. “Deze opleiding kwam later goed van pas. Ik heb immers tientallen plannen voor het optrekken van tuinhuisjes getekend. Destijds was daar een bouwvergunning voor nodig.”

Erik startte zijn carrière als metser bij het bouwbedrijf Albert Witdouck in Sint-Eloois-Winkel. “Op een besneeuwde tweede kerstdag 1964 deed ik mee aan examens bij het christelijk ziekenfonds, huidige CM. Ik was geslaagd en op 8 februari 1965 mocht ik in de Henri Horriestraat in Roeselare als ‘tarificateur’ beginnen. Ik was honkvast, een trouwe CM-soldaat, want 35 jaar later zat ik nog steeds in dezelfde bureau”, lacht Erik, die door z’n job naar Rumbeke verhuisde, eerst naar de Vijfwegenstraat, daarna naar de Hoogstraat en later naar een nieuwbouw in de Zeger Malfaitstraat.

“Ik ben in 1967 met Lieve Bulcke getrouwd. We hebben één dochter Caroline. Zij is verantwoordelijke voor de ARhusbibliotheek, afdeling Rumbeke en Janah en Ruben zijn onze kleinkinderen.”

Persfotograaf

Tijdenszijn legerdienst was Erik ingelijfd bij de sectie TTR (Telefoon-Telegram-Radio, red.). “Al lachend zeiden we de sectie ‘Trachten Te Rusten’. We hadden er veel vrije tijd en daar ben ik met een eenvoudig toestelletje foto’s beginnen te maken. Dat was het begin van lange carrière als freelance persfotograaf van Het Volk en De Weekbode. Ik schat dat ik tot op vandaag zo’n 250.000 foto’s heb gemaakt. Dat was niet altijd even aangenaam. Bij nacht en ontij heb ik ontelbare foto’s gemaakt. Mijn eerste persfoto was een groepsfoto bij de jubileumviering van 50 jaar CM in mijn dorp Sint-Eloois-Winkel.”

“Interesse voor alles wat met onze parochiekerk te maken heeft”

“Aansluitend bij mijn werk als persfotograaf voor Het Volk was ik tijdens de Tour de France ook hoofdverdeler van het ‘Ronde-gazetje, een mini-krantje dat direct na de aankomst van de ritten werd gemaakt en gedrukt. Het was mijn taak om die zo snel mogelijk bij vele verkopers van de streek te bezorgen. Zij sprongen op hun fiets en verkochten die kranten in hun wijk al roepend: ‘het tourgazetje is er’. Naast de uitslag van de rit en korte verslaggeving was er ook steeds een Thomas Pips-cartoon met als slogan ‘Zoek de verdoken muis’.”

Talrijk zijn de avonden en namiddagen waar Erik voor Okra, Ziekenzorg en andere sociale organisaties dia- en videoavonden heeft verzorgd. “Nu zijn dat powerpointpresentaties en filmprojecties. Ik had er het nodige materiaal en praktische kennis voor”, aldus nog Erik.

Kerkobjecten

Op aandringen van dokter Coddens, toenmalige hoofdgeneesheer van Rode Kruis, volgde Erik ook een cursus EHBO en ziekenvervoer. “Vele jaren was ik ambulancier en stond ik samen met collega’s als Rode Kruisvrijwilliger paraat voor de eerste zorgverlening op tal van evenementen. Door mijn medewerking als fotograaf bij de recente inventarisatie van de kerkobjecten in de Sint-Petrus en Pauluskerk ben ik mij meer dan voorheen gaan interesseren voor onze parochiekerk. Ik ben ook de huisfotograaf voor de plaatselijke pagina’s van Kerk & Leven binnen onze Pastorale Eenheid Heilige Vincent Rumbeke. Zo heb ik me kandidaat gesteld voor de kerkfabriek en eind september werd ik als nieuw lid op de kerkraad verwelkomd. Ik hoop samen met de collega’s mijn steentje te kunnen bijdragen”, besluit Erik Dupont. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier