Eric zet een punt achter 100 jaar bakkerij Devos in Heule

Eric en Patricia verkochten onlangs hun laatste brood. (foto NOM)
Redactie KW

De maandag na de kerstvakantie hebben bakker Eric Devos en zijn echtgenote Patricia Bex voor de laatste keer vele van hun trouwe klanten ontvangen. Ze gaan met pensioen en dat betekent het einde van 100 jaar en drie generaties bakkerij Devos in de Mellestraat: in 1919 is grootvader Maurits er begonnen.

Door Noël Maes

“Ik had gerust nog kunnen doorgaan tot mijn 60ste verjaardag in november”, zegt Eric Devos. “Maar je vindt niet zomaar een koper voor een bakkerij, zodat ik ze al vorig jaar te koop stelde. Nu hebben we een koper gevonden. Het is jammer genoeg geen bakker geworden, wel een kwaliteitszaak. En daar ben ik blij mee.”

In het pand zal Delphine Soete haar raamdecoratiezaak, die nu aan het Lagaeplein gevestigd is, onderbrengen. Eric en zijn echtgenote gaan ernaast wonen, in feite Erics ouderlijke woonst én nog vroeger de bakkerij. In de zomer zullen ze vooral in Middelkerke wonen. Ze hebben daar al jaren een flat en ze hebben er ook al een vriendenkring opgebouwd.

Klassiek gebak

Het is net in 1919 dat Maurits Devos met de bakkerij in de Mellestraat begonnen is. Zoon Leon was amper veertien toen zijn vader overleed. Samen met zijn moeder Benonie Soubry en bakkersknechten werd de bakkerij toch voortgezet. Eric begon bij zijn vader te werken in 1978, om twee jaar later de zaak over te nemen. Vader Leon is in september 2010 overleden en het jaar erop in januari zijn echtgenote Claire Debouvries.

Twee generaties was de bakkerij louter een broodbakkerij. Het is Eric die met banketgebak begonnen is. Hij is altijd trouw gebleven aan klassiek gebak. “Ik heb niet willen meedoen aan al die modetrends. Onze prinsestaart bleef altijd een succes en klanten kwamen ook van ver voor mijn chocolade, truffels, pralines… Dat was ook mijn grote liefhebberij. En ook mijn klaaskoeken waren bekend.”

“Graag doen”

Eric werd al die tijd volop gesteund door echtgenote Patricia Bex, maar hun enige zoon Dimitri zag de opvolging niet zitten. “Het zat er niet in, al heeft hij vroeger wel dikwijls geholpen in het weekend”, zegt Eric. “Dimitri werkt als klanktechnicus in de theaterwereld en woont in Boom.”

Jammer genoeg zien we het aantal bakkerijen stelselmatig verminderen, ook in Heule“, merkt Eric. “Matton, Alsberghe, Sercu de laatste jaren en nu wij. Er zouden in West-Vlaanderen alleen wel honderd bakkerijen te koop staan! Er zijn gewoon weinig kandidaten om een zaak te beginnen. Je moet het graag doen en dat was bij ons het geval. Na 40 jaar vonden wij het toch welletjes. We zijn nog jong genoeg om nog wat van het leven te kunnen genieten, hopen wij.”

Echtgenote Patricia heeft ook vele jaren ‘s nachts meegewerkt en ook zij is nog in goede vorm. Haar hobby is lopen. In de kerstcorrida van Tielt werd ze laatst nog 27ste op 250 deelnemers. En wanneer zij gaat trainen, rijdt Eric mee met de fiets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier