Eric Vierstraete en echtgenote Lena van Maxi-Stock laten megavilla bouwen in Gistel

“De Maxi-Stock hebben we zo’n 30 jaar opengehouden, maar ik mis het geen seconde”, stelt Eric onomwonden.© HH
“De Maxi-Stock hebben we zo’n 30 jaar opengehouden, maar ik mis het geen seconde”, stelt Eric onomwonden.© HH
Redactie KW

Tien jaar geleden gaf Eric Vierstraete, intussen 63, de sleutels van zijn Maxi-Stock aan de Ringlaan in Ichtegem door aan de nieuwe eigenaars. Daarna trok hij als goochelaar heel Vlaanderen rond, maar door corona kan dit niet meer. Eric is nu vooral bezig met de opvolging van de bouw van een enorme nieuwbouwvilla.

Het minste wat je kan zeggen van Eric is dat hij geniet van de belangstelling, een showman is, een selfmade man, een ondernemer, een entertainer, maar bovenal een sociaal dier. Om niet in het beruchte zwarte gat te vallen na de Maxi-Stock wou hij, als hobby, mensen entertainen. Hij leerde goochelen en trok van gemeente naar gemeente, doorheen heel Vlaanderen, om er zijn shows op te voeren. Met succes, want Eric genoot van een enorme naambekendheid.

Toen Koning Albert in april 2000, na een hartoperatie in het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst verliet, stond Eric petjes in de Belgische driekleur met reclame van Maxi-Stock Eric Vierstraete aan het toegestroomde koningsgezinde publiek uit te delen. Maar het meest iconische beeld, dat in ieders geheugen gegrift blijft, is wel dat van prins Filip die bij zijn bezoek aan Casa Hogar in Mexico in 2003, plots datzelfde petje opzette. Dat laatste was dan misschien eerder toevallig, het leverde hem wel onbetaalbare publiciteit op in zowat alle week- en dagbladen die België rijk is. Hij schuwde de schijnwerpers dus allerminst en de mediastunts die hij realiseerde, zijn bijna niet te tellen. Dat hij zijn zaak succesvol maakte, mag ons dus niet verwonderen. We vroegen ons dan ook af hoe het nog gaat met Eric en echtgenote Lena (59). Ze nodigden ons uit in hun droomhuis in aanbouw in Gistel en we kregen er een uitgebreide rondleiding.

Al vier jaar werk

“Samen zijn we hier in Gistel al meer dan vier jaar aan het werk aan ons droomhuis”, vertelt Eric. “Maar daarvoor had het opstellen van de plannen ook al heel wat voeten in de aarde. Je zou het niet zeggen maar ik ben een enorme twijfelaar. Vele dagen, tot in de late uurtjes hebben de architect en ikzelf gewerkt aan de plannen en dingen veranderd. Het is een enorm project en elk onderdeel van het huis en de tuin heeft wel zijn eigen aandachtspunten.”

Er is een zwanen- en karpervijver en enkele overdekte en verwarmde terrassen

“Ik vertik het dan ook om 20 aannemers in een keer op de werf los te laten, want overal moet er bijgestuurd worden en dan komen ze vragen hoe het juist uitgevoerd moet worden. Zo hebben we bijvoorbeeld bij een gespecialiseerde firma uit Nederland 50 grote bomen besteld, die elk apart en computergestuurd automatisch bevloeid worden. Aan de straatkant willen we een bos planten. Er is een zwanenvijver en een karpervijver en er zijn verschillende overdekte en verwarmde terrassen. Rekening houdend met de zon of het uitzicht kan je dus kiezen op welk terras je even wil verpozen.”

Feestruimte

“Er is een buitenzwembad voorzien. Op de verdieping zijn er slaapkamers en een grote dressing, maar ook een ruimte waar je kan feesten. Dat ga ik dan ter beschikking stellen van familie en vrienden. Daar mogen ze hun feestjes geven voor speciale aangelegenheden.”

 © Gino Coghe
© Gino Coghe

De afsluiting zal 1 km lang zijn en er ligt in het gebouw 35 km aan elektrische kabels. Het is een groot domein, zo’n 2 hectare groot en dat vergt natuurlijk ook heel wat onderhoud. We hebben daarom ook gedacht aan een ruimte voor de tuinmannen, waar ze binnen kunnen om te rusten of om iets te eten. Zo proberen we aan alles te denken. Op dit moment is ons binnenzwembad het pronkstuk. Er zijn verschillende lichteffecten voorzien. Ook in de bodem, wat uniek is in België. Ik kan er ook tegen de stroom in zwemmen. Er is een installatie voor watermassage en je kan bubbels tevoorschijn laten komen.”

Kind noch kraai

“Ik moet zeggen dat het allemaal misschien wel een beetje te luxueus is, maar we hebben kind noch kraai. Je leeft nu eenmaal maar één keer en dit hier is onze uitlaatklep. De Maxi-Stock hebben we zo’n 30 jaar opengehouden, maar ik mis het geen seconde. Met tot 30 werknemers in dienst en de steeds maar toenemende administratieve rompslomp had ik er van ’s morgens tot ’s avonds kopzorgen.”

“De optredens liggen nu ook al een jaar stil, maar soms twijfel ik wel eens of ik er nog ga aan beginnen. Want een show van twee uur vergt tot 8 uur voorbereiding en het optreden zelf is ook heel inspannend. Het zweet loopt er dan vanaf. Die hobby is dus ook al uit de hand gelopen. Lena en ik kijken nu vooral uit naar het einde van de werken, hopelijk tegen het einde van het jaar. Dan kunnen we hopelijk naar hier verhuizen en hopen we familie en vrienden te kunnen ontvangen in ons droomhuis om hen een leuke tijd te bezorgen. Want daar doen wehet toch ook vooreen stuk voor.”

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier