Eric Kellens bouwt maquette na van station Handzame na bombardement 1917

Eric Kellens bouwde zowat twee jaar aan een maquette over het station van Handzame tijdens de Eerste Wereldoorlog. In zijn handen de bunker die hij achteraf bouwde voor enkele wandelingen rond dat thema. © LTK
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Eric Kellens uit Torhout gidst als greeter, gespecialiseerd in de Eerste Wereldoorlog, regelmatig groepen in Handzame. Hij benutte zowat de hele coronaperiode om een twee meter lang diorama van het station van Handzame, zoals het erbij lag na het bombardement van augustus 1917, tot in de kleinste details na te bouwen.

Zondag organiseert Toerisme Kortemark in Zarren een wandeling met gidsen Jos Demarée en Eric Kellens met bezoek aan twee betonnen bunkers. Beide wandelingen zijn helaas al volzet. Hoe zo’n bunker destijds was ingericht, laat Eric Kellens op de wandeling zien aan de hand van een kleine maquette. Klein bier, in vergelijking met de ruim twee meter lange maquette van het station van Handzame die hij vorig jaar bouwde.

Eric woont in Torhout, maar sinds zijn pensioen als hoofd tekenbureau bij de NMBS gidst hij regelmatig groepen in Handzame. Zijn specialisatie is de Eerste Wereldoorlog. De voorbije jaren gidste hij regelmatig groepen in Handzame, onder ander ook langs het station.

“Zo kwam ik op het idee van de maquette. Tijdens mijn jeugdjaren heb ik veel geknutseld en bij de NMBS bouwde ik ooit een maquette van het Centraal Station van Antwerpen. Ik was dus niet aan mijn proefstuk toe”, glimlacht Eric.

Tijd was er vorig jaar in overvloed, en in een vrijgekomen slaapkamer kreeg een 2,20 meter lange maquette – eigenlijk een diorama – stilletjesaan vorm. Voor de tientallen kleine taferelen rond het station kwamen 147 figuren, 19 karren, 24 paarden, 12 koeien en één vrachtwagen en auto aan te pas. Ze tonen gebeurtenissen uit de hele oorlogsperiode, tot in de kleinste details afgewerkt. De achtergrond van het diorama – een panoramafoto van de streek – toont een luchtgevecht. “Hier en daar heb ik me wel wat fantasie gepermiteerd”, lacht Eric. “Op de foto heb ik bijvoorbeeld het vliegtuig van de Rode Baron gemonteerd. Ik knutselde het ooit voor een spreekbeurt in de lagere school, en wilde het er per se bij.” Hoeveel zijn vrijetijdsbesteding hem heeft gekost, daar denkt Eric liever niet aan. Aan hoeveel uren hij er aan spendeerde evenmin. “Zo heb ik naar een gelijkaardig station als dat van Handzame heel lang moeten zoeken”, vertelt Eric. “Ik vond het in Duitsland, daarna heb ik het tot in de details aangepast. Andere onderdelen moest ik zelf ineen knutselen of aanpassen.”

De maquette is ook ‘interactief’, met enkele rijdende goederen- en passagierstreinen op smalsporen en gewone sporen. Onder de maquette is een volledig schaduwstation geïnstalleerd en links en rechts laten twee vierkante meter aan hellingen toe dat de treinen kunnen draaien.

Gidsbeurt

De bouw van de maquette bracht Eric op het idee om voor de gidsbeurt, nu zondag in Zarren, een van de militaire bunkers op schaal na te bouwen. “Zo begrijpt het publiek beter wat er in de bunkers gebeurde en hoe de soldaten er leefden”, besluit Eric.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.