Eric en Marleen staan 40 jaar achter de toog in café ‘t Gentseleen in Houthulst: “Klanten zijn onze rijkdom”

Eric en Marleen al 40 jaar achter de toonbank van 't Gentseleen © Dany Crombez
Redactie KW

Eric Despeghel en Marleen Schacht zijn al 40 jaar de uitbaters van café ‘t Gentseleen in de Terreststraat. Ze hopen het nog zeker tien jaar vol te houden.

Eric Despeghel (68) en Marleen Schacht (63) baten al 40 jaar café ‘t Gentseleen uit in de Terreststraat in Houthulst. “Het café bestaat zeker al meer dan 100 jaar”, weet Marleen. “Toen ik jong was hielp ik mee in het duivenlokaal in Staden. Ik wist toen al dat, als ik ooit de kans zou krijgen om zelf café te houden, ik dat zeker met beide handen zou aannemen. We woonden in de Terreststraat en toen we vernamen dat André Gheysen wilde stoppen, waagden we onze kans. Er waren meerdere kandidaten maar hij verhuurde het café aan ons. Mijn ouders vertelden me dat ik het geen twee jaar zou volhouden met die Houthulstenaren. Maar kijk, ik sta al 40 jaar achter de toog. Toen Eric in het gips zat, leerde ik hoe hulpvaardig de mensen van Houthulst wel zijn. Ik stond er alleen voor, maar ik kreeg hulp van de klanten. De glazen werden gespoeld en het vuile spoelwater, toen nog in een emmer, werd geleegd. Ik had nog geen koelkast en het bier stond in de kelder. De klanten sleurden de bakken bier zonder morren voor mij naar boven.”

Middeleeuwen

“Ons huurcontract vermeldde dat we de naam van het café nooit mochten veranderen”, vertelt Marleen verder. “Dat hebben we ook nooit gedaan. De naam ‘t Gentseleen stamt nog uit de Middeleeuwen. Hooggeplaatste personen uit Gent zouden de eigendom te leen hebben gegeven, vandaar de naam.”

“Van café houden zijn we nooit rijk geworden, de band met onze klanten is onze rijkdom. We kijken met veel plezier terug op 40 jaar ‘t Gentseleen. Ik doe het nog graag en hoop, als we gezond mogen blijven, het nog tien jaar vol te houden”, zegt Marleen. (DCJ)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 18 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier