Eric Desmet en O. R. E organiseren wereldkampioenschap met oude fietsen tijdens Hemelvaartweekend

Laurette Ingelbrecht

Tijdens het hemelvaartweekend, van woensdag 20 tot zondag 24 mei, vindt op De Schorre in Oostende het wereldkampioenschap fietsen met oude authentieke tweewielers plaats. De organisatie is in handen van de vereniging Onvergetelijke Retrofietsen Ettelgem, met vooral Eric Desmet uit de Oude Brugseweg als stuwende kracht. “Drie jaar geleden trok ik met een uitgewerkt voorstel naar Zweden.”

Eric Desmet is bezeten van het wielrennen, meer bepaald met oude fietsen en met de Hoge Bi. “Het begon jaren geleden, want ik heb als jonge gast zelf gekoerst. En toen verzamelde ik al oude fietsen. Ik kreeg de passie van mijn vriend Eric Delanghe. Samen richtten we in 1993 de vereniging O. R. E. of Onvergetelijke Retrofietsen Ettelgem op. Jammer genoeg is Eric 15 jaar geleden overleden. Ik wilde ons levenswerk verder zetten”, blikt Eric Desmet terug.

Na het overlijden van zijn vriend bleef Eric Desmet, samen met zijn echtgenote Ria De Ly en veel medewerkers, heel wat evenementen organiseren. Zo is er elk jaar in het tweede weekend van juli in Oudenburg het fietsgebeuren met twee rally’s met oude fietsen en Hoge Bi’s, in aangepaste kledij. “Daar komen liefhebbers op af, niet alleen uit ons land, maar zelfs uit buurlanden of verder. Dit jaar is er uitzonderlijk geen fietsgebeuren. Dat komt omdat alle aandacht en heel veel voorbereiding nu gaat naar het groots gebeuren tijdens het hemelvaartweekend. Dan organiseren we in Oostende het wereldkampioenschap van de International Veterian Cycle Association of IVCA”, vertelt Eric.

Hoe haal je nu zo’n grote organisatie naar Oostende? “Wel, ik ben hiervoor in 2015 naar de zetel van IVCA in Zweden getrokken. Daar heb ik een uitgewerkt voorstel verdedigd. Ik ben hier dus al drie jaar mee bezig”, glundert Eric Desmet. “Er zijn 57 landen aangesloten en om de twee jaar neemt een ander land het voorzitterschap waar. Nu is dat Denemarken. En een land kan maar om de tien jaar dit wereldkampioenschap organiseren. Blij dat wij dit hebben kunnen binnenhalen.”

Camping

Vooraleer dit wereldkampioenschap van IVCA straks plaatsvindt, is al bergen werk verzet. Het meeste rust op de schouders van Eric Desmet. “Gelukkig kunnen we het computerprogramma van Gent, waar het gebeuren tien jaar geleden plaatsvond, gebruiken. Dat hielp ons al een heel eind op weg. Ook mijn tweelingbroer Patrick, IT’er, is een hele steun. En we krijgen ook de volle medewerking van Stad Oostende en de lokale politie.”

Het wereldkampioenschap vindt dus plaats van 20 tot 24 mei op de evenementenweide en rond sportpark De Schorre. “Er zijn al 300 deelnemers ingeschreven uit 38 verschillende landen. We hebben hotel Kruishof afgehuurd en naast De Schorre komt een camping. Eventueel kunnen motorhomes de parking van Sint-Andreasinstituut gebruiken”, vertelt Eric verder. Het vijfdaagse evenement staat volgepland met activiteiten. Woensdag 20 mei komen de deelnemers toe om hun documenten op te halen. ‘s Avonds is er dan een receptie voor de genodigden.

Op donderdag 21 mei om 6 uur staat de hele groep paraat voor een race van 160 kilometer op een parcours van 10 kilometer door het Schorregebied. “Ook een korte rit is mogelijk. Alle deelnemers rijden met oude tot heel oude, originele fietsen. De oudste dateert uit 1968”, licht Eric toe. “Om 17 uur vindt dan een behendigheidsdemonstratie of een trial plaats in de grote tent.”

Originele klederdracht

De derde dag wordt er eentje om niet te missen, want dan vertrekt rond 9.30 uur een heel grote groep, in originele klederdracht, begeleid door de politie en een Vespaclub, voor een historische tocht langs de belangrijkste monumenten van Oostende. Op de middag kan je fietsen en kledij bewonderen in het Maria Hendrikapark waar de deelnemers zullen picknicken. “De eigenlijke wereldkampioenschappen beginnen op zaterdag 23 mei om 13.30 uur op de piste van domein De Schorre. Er wordt gereden in zes categorieën, opnieuw op originele oude fietsen. Er is ook een wedstrijd met de Hoge Bi’s, maar dat zijn replica’s”, vertelt de organisator verder. Tijdens het galabal met orkest en in mooie klederdracht vindt rond 20 uur de prijsuitreiking plaats.

“Het gebeuren wordt op zondag 24 mei afgesloten met in de voormiddag de voorstelling van de fietsen aan het grote publiek en ‘s middags een barbecue waarop alle Oostendenaars worden uitgenodigd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.