Eric Cobbaert vangt internationale scheidsrechters op: “Zelf over het eten van de refs legt de UEFA regels op”

Scheidsrechter Tobias Stieler met assistenten Sacha Thielert, Christiaen Gittelman, Harm Osmers, Tobias Christ en Christian Dingert, allen uit Duitsland. Voorts UEFA-waarnemer Kostas Kapitanis uit Cyprus en Eric Cobbaert, centraal met sjaal. © foto Davy Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Deze week nam Club Brugge het thuis op tegen Real Madrid. Het was niet alleen sportief een hele uitdaging, ook de omkadering had heel wat voeten in de aarde. Eric Cobbaert (59) uit de Zeeweg in Bekegem, stond opnieuw klaar om een zevenkoppige delegatie van de UEFA gedurende twee dagen op te vangen en te begeleiden. Eric heeft er graag twee dagen vakantie voor over.

“Ik heb een verleden als scheidsrechter op het hoogste niveau”, vertelt Eric, die medezaakvoerder is van een visgroothandel in Zeebrugge. “Van 1992 tot 2005 was ik ref tot in de toenmalige tweede nationale en grensrechter in eerste klasse. Ik was ook vaak de vierde official in eerste nationale. Daar kwam een einde aan toen ik 45 werd en de maximumleeftijdgrens bereikt had. Na mijn actieve carrière als scheidsrechter begon ik onmiddellijk als observer, in het voetbalmilieu vaak controleur genoemd. Ik werd dus aangeduid om collega scheidsrechters te beoordelen. Ik werd zelfs verantwoordelijk voor West-Vlaanderen binnen het centrale scheidsrechterscomité. Na de herstructurering van de KBVB ging ik over naar de Vlaamse Voetbal Federatie, ook als observer, maar dan in de amateurklassen. Nog steeds ga ik in opdracht van de federatie wekelijks de scheidsrechters bekijken.”

“Ondertussen werd ik ook Referee Liaison Officer (RFO). Telkens een Belgische club in een Europese competitie uitkomt, moet er iemand de scheidsrechters opvangen en begeleiden. Ik doe dit nu al zeven seizoenen voor de Europese wedstrijden van Club Brugge. Voor de match tegen Real werden Duitse scheidsrechters aangeduid, zes in totaal. Naast de scheidsrechter en de twee grensrechters is er nog een vierde official en daarnaast zijn er twee die instaan voor de VAR. Die refs worden ook nog eens begeleid door een waarnemer van de UEFA. Dit keer ging het om een Cyprioot. Mijn opdracht als RFO start met het ophalen van de scheidsrechters. Dit gebeurt met een busje van de KBVB. Ik breng hen naar het hotel dat ik hen voorgesteld heb. Die delegatie heeft dan dezelfde dag nog, een dag voor de wedstrijd plaatsvindt, een eerste coördinatievergadering met de UEFA Venue Director, die heel het gebeuren in goede banen moet leiden.”

Mentaal voorbereiden

“Na die vergadering trekken de refs zich meestal terug in hun hotel en gaan iets eten. De UEFA legt me trouwens ook culinaire voorschriften op en die moet ik vooraf doornemen met het restaurant of het hotel waar we gaan eten. De ochtend voor de wedstrijd zorg ik voor ontspanning. Doorgaans stel ik een toeristische wandeling in de binnenstad van Brugge voor. Na het middagmaal rusten de scheidsrechters en bereiden ze zich mentaal voor op de wedstrijd. Ik breng hen naar het stadion, waar een door mij aangezochte en onafhankelijke kinesist voor hen klaar staat. Na de wedstrijd volgt nog een debriefing en meestal gaan ze de volgende ochtend in de vroege uurtjes terug naar Zaventem.”

joviale mensen

“Wat me telkens weer opvalt bij die refs is hun gedrevenheid en professionalisme. Ze zijn constant bezig met arbitrage en bespreken verschillende spelfasen met elkaar. In 95 procent van de gevallen zijn het ook joviale mensen. Je merkt ook aan alles dat er veel meer respect is voor hen in vergelijking met de nationale scheidsrechters. Bij zo’n Europese wedstrijd komt heel wat kijken en dat vergt de inzet van veel medewerkers. Bij elke wedstrijd opnieuw trekt een karavaan vrachtwagens met installateurs naar de verschillende Europese stadions om alles volgens strikt bepaalde richtlijnen in orde te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier