Ergernis over te assertieve fietsers in Wenduine

Redactie KW

Terwijl mountainbike in de bossen en duinen van De Haan en Wenduine een hoge vlucht neemt, zijn wandelaars en andere fietsers daar minder gelukkig mee.

“Schandalig en niet respectvol.” Zo wordt het gedrag van sommige mountainbikers getypeerd. “Wie een rustige wandeling wil maken in de bossen of duinen is er aan voor de moeite”, klinkt het nog. Wandelaars zouden nauwelijks de tijd hebben om opzij te springen voor de ‘naar de overwinning fietsende’ mountainbikers.

Verbaal agressief

Voor heel wat inwoners en liefhebbers van wandelen loopt het de spuigaten uit. Zeker in december werden de bossen, de duinen maar ook het strand meermaals overspoeld door honderden fietsers. Daarbij werd er al eens geschreeuwd en gescholden. Ook de deelnemers aan de hengelwedstrijd van de Tarpoenvissers vorig weekend kunnen ervan meespreken. Volgens de organisatie werd het fietsparcours wel degelijk gecontroleerd door stewards maar daar trokken de fietsers zich niets van aan. Een steward moest zelf wegspringen voor de aanstormende fietsers. “Ze slalomden tussen de vissers, hoewel ze op de laagwaterlijn niets te zoeken hadden want het parcours lag aan de hoogwaterlijn”, vernamen we. “Wandelaars en andere recreanten die reageren, kregen de volle laag. Sommige fietsers zijn behoorlijk verbaal agressief.”

Verstandhouding

“Bij onze club komen deze reacties niet rechtstreeks binnen”, zegt Ives Loockx, voorzitter van WTC De Zeevogels, die afgelopen zondag de Sylvestertour organiseerde. “Als club benadrukken wij, dat men altijd op de paden voorzien voor mountainbikers moet blijven en dit altijd met respect voor de andere gebruikers. Bij de organisatie van onze Sylvester VTT hechten we veel belang aan de goede verstandhouding met de wandelaars. En dat er nood is aan plaats voor mountainbikers bewijst onze zeer succesvolle editie van de Sylvester VTT: er waren 2.534 deelnemers.”

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is eigenaar van de bossen en voorziet ook in het onderhoud. Zij houden volgens de gemeente op geregelde tijdstippen controles.

(AV)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier