Erfpachtovereenkomst van het Brugse Begijnhof wordt ontbonden

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De erfpachtovereenkomst van het Brugse Begijnhof wordt ontbonden. Dat heeft de gemeenteraad op dinsdagavond 28 april beslist. De Stad, die eigenaar is van het wereldberoemde domein, neemt zelf het beheer over.

De resterende zusters Benedictinessen, die in het Brugse Begijnhof wonen, worden een dagje ouder. Ze kunnen het onderhoud van dit eeuwenoude domein niet meer aan en hebben zelf om de ontbinding van hun erfpachtovereenkomst gevraagd.

Om dit eeuwenoude patrimonium en werelderfgoed te behouden, neemt de stad, als eigenaar van de site, het beheer van het Begijnhof over. “We wilen absoluut verhinderen dat het Begijnhof als tweede verblijf wordt misbruikt of dat dit patrimonium een andere bestemming krijgt die dit Unesco werelderfgoed onwaardig is”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Andries Neirynck (Groen) maakte van dit dossier gebruik om te polsen naaar een Brugs masterplan voor het religieus erfgoed. Volgens financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) bestaat dit al enige tijd voor de vele kloostertuinen in Brugge. En cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) voegde eraan toe dat de Brugse erfgoedcel bezig is met het uitdokteren van nieuwe inhoudelijke bestemmingen van een aantal kloosters en kerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier