Erfgoedhalte over ‘t Zweerdhof, ‘t Neerhof en de hoppeteelt ingehuldigd

© MD
Redactie KW

Vrijdagavond werd op de rotonde van de Krombeekseweg en de Noordlaan een nieuwe erfgoedhalte ingehuldigd. “De erfgoedhalte is een tijdelijke tentoonstelling die sinds 2005 rondtoert. Ze duikt op in het straatbeeld en brengt het verhaal van verdwenen gebouwen, mensen en gebeurtenissen op die plek”, zegt Hilde Cuyt van de Erfgoedcel CO7.

“De erfgoedhalte aan de rotonde, die er nog blijft staan tot begin volgend jaar, biedt informatie over de hopteelt, de hopast als Poperingse uitvinding, ‘t Neerhof (onder meer tijdens de Eerste Wereldoorlog, red.), ‘t Zweerdhof en de Zweerdhofkapel. De familie Lebbe staat centraal in deze erfgoedhalte. Zij waren eigenaar van ‘t Neerhof en ‘t Zweerdhof. De familie Lebbe kocht op het einde van de 18de eeuw het Talbot House en had er een succesvolle hophandel. De lokale geschiedenis wordt op de erfgoedhalte tot leven gebracht aan de hand van unieke beelden uit o.a. de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be (meer dan 70.000 beelden online, red.). In deze erfgoedbank zit bedreigd particulier beeldmateriaal over en uit de Westhoek, dat samen met vrijwilligers wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Er wordt ook een historisch krantenartikel getoond in de erfgoedhalte. De historische krantenartikels kunnen eveneens via de erfgoedbank geraadpleegd worden. Oorspronkelijk was voorzien om gelijktijdig met de inhuldiging van deze erfgoedhalte de gerestaureerde hopast van ‘t Neerhof officieel te openen. Deze officiële opening wordt uitgesteld naar 2021″, aldus nog Hilde Cuyt.

Herdenkingsjaar voor eerste vrouwelijke burgemeester

“Dit is al de 54ste erfgoedhalte die in de CO7-regio geplaatst wordt”, zei Ingrid Vandepitte, voorzitter van C07 en schepen in Zonnebeke. “Het nieuwe tekstmateriaal over Poperinge zal begin volgend jaar online staan, nadat de erfgoedhalte is doorgereisd naar Geluveld voor het herdenkingsjaar voor de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Met de QR-codes op de erfgoedhalte kan men meer info over ‘t Neerhof en beelden en kranten uit de Westhoek ontdekken.”

Verrassen en prikkelen

“Deze tijdelijke openluchttentoonstelling wil voorbijgangers verrassen en prikkelen over het verleden van onze stad. Ondertussen zijn we aan de achtste erfgoedhalte in Poperinge toe. Eerder waren er in Reningelst, Krombeke, het stadscentrum, Watou, Haringe en Roesbrugge. Op zondag 11 oktober kan je in het stadspark een levensecht middeleeuws kampement bezoeken. Er zullen demonstraties zijn van boogschutters, smeden, zwaardvechters, wevers en kruidenvrouwen”, besluit de Poperingse schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.