Erfgoeddag viert zijn twintigste verjaardag in Brugge met ‘nachtelijk’ programma

Sarah Verplancke, Nico Blontrock, Neil Haesebrouck, Prisca Schalenbier bij de volkssterrenwacht.© Davy Coghe
Sarah Verplancke, Nico Blontrock, Neil Haesebrouck, Prisca Schalenbier bij de volkssterrenwacht.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 24 en zondag 25 april viert Erfgoeddag zijn twintigste verjaardag. Eigenlijk moest het jubileum al vorig jaar worden beklonken, maar dat was buiten de tussenkomst van het coronavirus gerekend. Dit jaar worden de festiviteiten toch nog hervat, net als het thema van de vorige editie: ‘De Nacht.’

In het kader van deze bijzondere verjaardag vindt Erfgoeddag voor het eerst niet alleen overdag, maar ook ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat en zelfs ’s nachts plaats. Samen met meer dan 60 lokale partners – van cultuurverenigingen over erfgoedorganisaties tot scholen en ambachtelijke makers – werkte Erfgoedcel Brugge een uitgebreid programma met 67 activiteiten uit. Een heel weekend lang kan het publiek tijdens rondleidingen, workshops, demonstraties, tentoonstellingen en lezingen het Brugs erfgoed op een nieuwe manier beleven.

De Nacht

Volgens schepen van Cultuur Nico Blontrock is deze nieuwe beleving te danken aan het onderwerp dat tijdens deze editie centraal staat: ‘De Nacht.’ De mysterieuze tegenhanger van de dag roept nieuwe thema’s op en spreekt ook andere zintuigen en emoties aan. De vele activiteiten halen inspiratie uit allerlei aspecten van de nacht, zoals de slaap- en droomwereld, het duister, de sterrenhemel, of het nachtleven.

Tegelijkertijd zorgen de bijzondere omstandigheden waarin deze Erfgoeddag plaatsvindt ervoor dat bezoekers erfgoed dit jaar kunnen ontdekken vanuit een nieuwe invalshoek. Samen met haar partners grijpt Erfgoedcel Brugge tijdens deze coronacrisis de kans om te experimenteren met de mogelijkheden die digitale activiteiten bieden. Ook organiseert ze voor het eerst een centrale infolijn. Daarop kan het publiek op zaterdag van 10 tot 20 uur terecht met alle vragen en bekommernissen. De lijn is te bereiken via de chat van de Facebookpagina ‘Erfgoedcel Brugge’ en op het nummer 050 44 50 48.

Villa Bota

Bovendien kan Erfgoeddag binnenkort zelfs vanuit de ether worden gevolgd, want dit jaar is er ook voor het eerst Brugse Erfgoeddagradio. Samen met Villa Bota strijkt de Erfgoedcel neer in Beisbroek om een hele zaterdag lang (van 10.00 tot 22.00 uur) live radio te maken. Het programma is te volgen op 106.4 FM en op www.villabota.be.

Het volledige activiteitenaanbod van deze bijzondere Erfgoeddageditie staat online vanaf 25 maart. Geïnteresseerden moeten surfen naar de website (www.erfgoedcelbrugge.be/nl/erfgoeddag-2021) aangezien er dit jaar bewust geen papieren programmabrochure werd voorzien. Het aanbod kan wijzigen naargelang de coronamaatregelen. Regelmatig het online programma checken is dus de boodschap. Omwille van de coronamaatregelen is reservatie voor vrijwel alle activiteiten een vereiste.

Inschrijven kan vanaf 5 april via de website www.erfgoedcelbrugge.be/nl/erfgoeddag-2021 of via het nummer 050 44 50 48 (op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier