Erfgoeddag in Waregem focust op Claessens Canvas

Thomas Huyvaert op de eerste verdieping van het bedrijfsgebouw van Claessens Canvas waar in vroegere tijden de schilderdoeken werden gedroogd aan lange spanrekken. © DJW
Redactie KW

De lokale Erfgoeddag van zondag 28 april draait helemaal rond de producent van schilderdoek Claessens Canvas in de Molenstraat 47. Thema van de dag is Papier en Doek. Dat past wonderwel bij het bedrijf dat in 1905 werd opgericht door overgrootvader Victor Claessens en waarvan Thomas Huyvaert nu al de vijfde generatie is. Het is een van de oudste werkhuizen in Waregem en al helemaal het oudste bedrijf dat zich nog op dezelfde locatie bevindt waar het nu al 114 jaar geleden allemaal begon.

“Bezoekers zijn zondag 28 april welkom tussen 10 en 18 uur. Zelf bieden wij twee keer een groepsrondleiding aan: een om 10.30 uur en een om 15 uur”, verduidelijkt bedrijfsleider Thomas Huyvaert. “Je krijgt alles te zien wat te maken heeft met het maken van schilderdoek, ook grappige anekdotes en interessante weetjes over het hoe en waarom. Er zijn foto’s, documenten vanaf de start tot nu. Het bedrijf werd in zijn geschiedenis twee keer uitgebreid zodat je nu vanaf de Molenstraat tot aan de overkant in de Westerlaan de volledige bedrijfssite van Claessens Canvas hebt. Hier worden de schildersdoeken gemaakt waarvan 85 procent naar het buitenland gaan, voor de export wereldwijd. Veel grote schilders hebben er gebruik van gemaakt. Als ik het goed voor heb schilderde onder andere René Magritte op onze doeken. Hij haalde die in een Brusselse speciaalzaak, die zelf klant was van ons. Het procédé en de werkwijze van de productie is al die tijd hetzelfde gebleven. En het blijft ondanks het feit dat er ook machines aan te pas komen ambachtelijk werk. Zeker qua behandeling vanaf het begin van het proces tot het eindproduct dat klaar is voor verkoop.”

Onze werkwijze is na 114 jaar nog altijd dezelfde, zelfs René Magritte schilderde op onze doeken

Vooraf inschrijven voor de rondleidingen is verplicht aangezien de plaatsen beperkt zijn. Dat moet via het stadsarchief. Tijdens de rondleiding zal je in elk geval kennis maken met een gebouw waar je letterlijk ruim honderd jaar bedrijfsgeschiedenis ziet en voelt. Zo heb je in een nu leegstaande ruimte op de verdieping echt het gevoel dat er nog steeds activiteit is. Je ziet er de tientallen bij elkaar geschoven spanrekken waaraan eertijds de doeken hingen te drogen. Alleen de werknemers ontbreken.

“Daarnaast zijn er nog enkele andere activiteiten in het bedrijf”, aldus schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. “Zo zal experte Linda Dhondt er tussen 13.30 en 18 uur tonen hoe je boeken en papier kan restaureren in zijn oorspronkelijke toestand. Precies zoals dat bijvoorbeeld voor ons stadsarchief nodig is. En elke bezoeker die het wenst kan er de hele dag lang zelf papier scheppen om er egeltjes van te maken die bestemd zijn voor de kinderen die mee met papa en mama aan de Erfgoeddag deelnemen. Er is zelfs een workshop in de namiddag van vzw Mooss die een magisch boek zal maken. Spannend wordt het zeker!”

Papiercollectie

Een andere blikvanger in het bedrijfsgebouw is de collectie papier van historicus Eric Soubry, die hij schonk aan het stadsarchief.

“Het is een van de markantste collecties van het archief“, dixit Pietro Iacopucci. “Soubry is de zoon van een papierhandelaar. Vandaar ook zijn interesse in en fascinatie voor allerlei soorten van papier. Hij legde daarvan een indrukwekkende verzameling aan die je nu zelf kan bekijken.” (DJW)

Inschrijven rondleiding: archief@waregem.be of 056 62 12 17.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier