Erfgenamen willen herbestemming voor oud-gemeentehuis Koksijde

Huguette (links) en Henriette Houtsaeger, de kleindochters van burgemeester Gustaf Houtsaeger. © Foto MVO
Redactie KW

Huguette en Henriette Houtsaeger betreuren de beslissing van het gemeentebestuur van Koksijde om het oud-gemeentehuis in Koksijde-Dorp, de trots van hun grootvader, te slopen. Ze vragen met aandrang om het mooie art-decogebouw dat Gustaf Houtsaeger liet optrekken als eerste gemeentehuis van Koksijde als eerbetoon een herbestemming te geven als ontmoetings- en cultuurhuis voor jong en oud.

Tijdens gesprekken met andere dorpelingen kwam het de kleindochters en erfgenamen van voormalig burgemeester Gustaf Houtsaeger ter ore dat de gemeente Koksijde een sloopvergunning had om het allereerste gemeentehuis van Koksijde met de grond gelijk te maken. Daaraan hadden Huguette (87) en Henriette (71) Houtsaeger zich helemaal niet verwacht.

Openbaar nut

“Uiteraard was ik nog te jong om te beseffen wat er zich begin jaren 1930 heeft afgespeeld”, zegt Huguette Houtsaeger. “We hebben wel zwart op wit staan in de oorspronkelijke verkoopakte dat het gaat om een onteigening voor openbaar nut, waarbij de bouwgrond effectief moest dienen om er een gemeentehuis op te richten, volgens een beslissing in de gemeenteraad van Koksijde van 10 februari 1933, goedgekeurd door de bestendige deputatie van West-Vlaanderen. Onze grootvader vond het noodzakelijk dat Koksijde een eigen gemeentehuis zou hebben. Daarom heeft hij dat domein van 12 hectare laten onteigenen mits die bepaalde voorwaarden.”

Grootvader Gustaf verdient een mooi eerbetoon

Gustaf Houtsaeger, die een brouwerij had in de Zeelaan, heeft zich hiervoor zelfs in de schulden gestoken en een hypotheek genomen op zijn eigen huis om zijn droom te realiseren. “Als kind heb ik veel tijd doorgebracht bij mijn grootouders thuis, in hun huis tegenover de brouwerij. Mijn grootouders woonden toen in nummer 26 van de Zeelaan, dat een koppelwoning was met nummer 28, waar onze tante woonde. Het is jammer dat nu ook huis Niko (nummer 24) en huis 26 onder de sloophamer zullen vallen. Daar was vroeger ooit een ‘tramkot’ en er reed een stoomtrammetje. In nummer 28 was er een kruidenierswinkeltje… Het is trouwens nogal onduidelijk wat er in de vergunning staat over het huis nummer 26… Gaat het nu om de achterbouw of om het hele pand? Als ze dat huis platgooien, dan valt ook huis nummer 28 in elkaar”, vreest Huguette Houtsaeger nog.

Niet bouwvallig

Blijkbaar zijn Huguette en Henriette Houtsaeger niet de enige dorpelingen die de gang van zaken betreuren. Heel wat mensen klagen dat ze helemaal geen inspraak hebben gehad, omdat er geen openbaar onderzoek is geweest. Daarom hebben de zussen een raadsman onder de arm genomen, die hen begeleidt in de administratieve en juridische doolhof. “We vinden het niet meer dan billijk dat dit mooie art-decogebouw behouden blijft, want het is helemaal niet bouwvallig”, zeggen de kleindochters. “Helaas is de inventaris ‘spoorloos’ en zijn er waardevolle zaken zoals glasramen en wapenschilden verdwenen. Die zouden we graag terug op hun plaats zien en het is onze grootste wens om deze levensdroom van onze grootvader een herbestemming te geven als ontmoetings- en cultuurhuis voor jonge en minder jonge Koksijdenaars, met een bistro, misschien met een zaal waar je kunt biljarten… Dat eerbetoon verdient hij toch wel en zo zal hij altijd voortleven in de herinnering van alle Koksijdenaars!”

Het behoud van het oud-gemeentehuis in de huidige staat is niet aan de orde – Burgemeester

“Ik herinner mij nog welke indruk het gemeentehuis op mij heeft nagelaten toen ik er als klein meisje voor het eerst mee binnen mocht”, zegt Huguette Houtsaeger nog. “Ik vond het een imposant gebouw en vooral de cellen waarin burgers werden opgesloten die iets hadden mispeuterd, zijn me bijgebleven. Maar grootvader had aan alles gedacht: ook het politiekantoor had er zijn onderkomen, de ambulancedienst, de conciërge woonde er. We hadden enorm respect voor wat grootvader voor Koksijde heeft gerealiseerd!”

Mooi dorpsplein

Burgemeester Marc Vanden Bussche betreurt de gang van zaken: “Ik heb de indruk dat deze dames zich het hoofd op hol laten brengen door wat bepaalde mensen hen influisteren. Momenteel zijn de werken tijdelijk stilgelegd. Die vertragingen kosten geld! Bij de verkoop destijds stond er niets over erfdienstbaarheid in de akte en het behoud van het oud-gemeentehuis in de huidige staat is niet aan de orde. Dat betekent niet dat het gemeentebestuur en ikzelf geen respect zouden hebben voor wat Gustaf Houtsaeger heeft gerealiseerd. Integendeel! Er zijn trouwens mensen in het gemeentebestuur die familiebanden hebben met de voormalige burgemeester. Het pand is echter helemaal niet geschikt om het in te richten als ontmoetingscentrum. Het gaat niet om een beschermd monument. We zijn ook te rade gegaan bij de erkende erfgoedconsulent van onze gemeente. Er is in de gemeente een democratische beslissing genomen om op die locatie een mooi dorpsplein aan te leggen, iets waar Koksijde-Dorp echt nood aan heeft, en dat zal zeker een mooie ontmoetingsplaats worden. Het annexgebouw is nog wel in goede staat en daar zal ons administratief personeel en de brandweer een onderkomen krijgen. Dat zal allemaal deel uitmaken van de vernieuwing van Koksijde-Dorp, samen met de vernieuwing van de straten.”

(MVO)

De voorbereidende werken voor de sloop van het oud gemeentehuis zijn uitgevoerd, maar voorlopig kan er niet worden gestart.
De voorbereidende werken voor de sloop van het oud gemeentehuis zijn uitgevoerd, maar voorlopig kan er niet worden gestart.© Foto MVO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier