Erevoorzitter Koninklijke Orde Van de Paardevisser Ghislain Storme overleden

Het bestuur van de Koninklijke Orde van de Paardevisser met Ghislain Storme als vierde van links. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 7 november is op 79-jarige leeftijd Ghislain Storme, de man die zich zijn hele leven sterk engageerde voor de handelaars in Oostduinkerke en voor de Koninklijke Orde van de Paardevisser, overleden. Ghislain was een vat vol ideeën, was recht voor de raap en stond ook altijd voor iedereen paraat.

Zijn goede vriend Rik Stekelorum getuigt: “Nu blijf ik als enige over van ons trio. Samen brachten we talrijke uren door: Maurice Denecker, de kleurrijke volksfiguur, eregarnaalvisser en ereburger van Koksijde, stierf in 2017, nu neem ik afscheid van Ghislain. Ik leerde Ghislain kennen in 1976. Eigenlijk was hij afkomstig uit Zerkegem, uit een gezin met drie jongens. Hij had een opleiding gehad als elektricien, maar begon een kruidenierswinkel in Nieuwpoort. Later opende hij met zijn vrouw Christiane in Oostduinkerke-Bad een speelgoedwinkel aan de Zeedijk. Die breidde hij uit met fiets- en strandcabineverhuur. Ghislain was iemand van de ‘vooruit’!”

Verkiezingen

“We dronken destijds samen wel eens een pint in het Grand Hotel, waar we met Etienne Vanneste plannen smeedden om in 1976 naar de verkiezingen te trekken met een nieuwe lijst, ‘De Nieuwe Toekomst’. Etienne zette Ghislain aan om de Vereniging van Zelfstandigen Oostduinkerke (VZO) op te richten en dat werd effectief de eerste handelaarsbond. Ondanks de prima resultaten liep de verkiezingsdeelname niet goed af, omdat de tegenpartij een klacht had ingediend. Om het verlies te compenseren van de grote tent met een optreden van Freddy Breck, waar we de goede resultaten zouden vieren, gooide Ghislain het roer om en richtte er een handelsbeurs in. Dat hield hij jaren vol en hij werd een bekend figuur. Zo belandde hij uiteindelijk toch in de politiek, onder het bewind van Rik Dewulf.”

“Ghislain was soms ook een keikop. Als hij iets in zijn hoofd had, dan zette hij door! Toen de gemeente de carnavalsactiviteiten niet meer wilden steunen, organiseerde hij samen met Maurice Denecker het kindercarnaval en uit eigen zak financierden zij de prijzen voor de kinderen. Ghislain zat ook nooit om een stunt verlegen: hij had het in zijn hoofd gehaald om een ludiek toneelstuk te schrijven waarin hij de rol van ‘baljuw’ vertolkte en Maurice en ik speelden de strandjutters. Het werd een traditie tijdens de latere Stormfeesten. Ooit zette hij ook samen met iemand uit Oostende het ‘vliegerfestival’ op poten”, aldus Rik Stekelorum.

Met kameel in zee

Marc Sirjacobs volgde Ghislain Storme op als voorzitter van de Koninklijke Orde van de Paardevisser. “In zijn tijd was het nog geen ‘Koninklijke’ Orde”, zegt Marc. “Maar Ghislain speelde wel een belangrijke bemiddelingsrol in de gemeente voor de paardenvissers. Je kon altijd op hem rekenen! Hij was ook de stuwende kracht achter de uitstap naar de Britse kustgemeente Moreton Bay. Met een volle bus trokken we ernaartoe om daar de garnalenvangst met tractoren te zien! Zijn stunt om met een kameel in zee te gaan, zorgde destijds ook voor veel ophef. Enkele jaren geleden verloren we Maurice Denecker, nu nemen we opnieuw afscheid van een markant figuur, die heel veel heeft betekend voor onze orde, voor onze paardenvissers en voor onze ondernemers!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier