Erevolksvertegenwoordiger Martial Lahaye overleden aan corona

Na een wekenlange strijd op de afdeling intensieve zorg is erevolksvertegenwoordiger Martial Lahaye afgelopen zondag op 75-jarige leeftijd overleden aan Covid-19. De liberale Ieperling is bekend om zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid, senator en volksvertegenwoordiger en zijn inzet voor tal van verenigingen.

Martial Lahaye werd drie weken lang verzorgd in het Jan Yperman Ziekenhuis, waar hij afgelopen zondag overleed. Martial was een overtuigd liberaal en kreeg de politiek met de paplepel mee. Zijn vader Hilaire was federaal volksvertegenwoordiger en senator, zijn grootvader Nestor was burgemeester van Poperinge.

Vanaf 1976 was Martial 18 jaar onafgebroken gemeenteraadslid in Ieper. Op federaal niveau was hij senator van 1991 tot 1995 en volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2003. Daarna kreeg hij de titel van erevolksvertegenwoordiger.

“Mijn vader is eigenlijk nooit gestopt”, zegt zoon Sébastien (43). “Ook na zijn mandaten bleef iedereen welkom. Hij stond tal van mensen bij met raad en daad en is bekend om zijn vele brieven. Jarenlang heeft hij gestreden voor de doortrekking van de A19 en de ontsluiting van de Westhoek.”

Voorzitter van Kiwanis Ieper

Naast zijn vele functies in de liberale partij PVV en opvolger VLD was Martial actief in tal van verenigingen. Hij was stichter en voorzitter van Kiwanis Ieper Vlakke Land, een serviceclub die intussen 40 jaar bestaat. “In die hoedanigheid was hij de bezieler van de bronzen miniatuurreplica’s bij de Lakenhalle en Menenpoort, zodat blinden en slechtzienden de kans kregen om met hun handen de schoonheid van onze stad te voelen. Bij de replica’s werden infoborden in braille voorzien”, vertelt echtgenote Katrien Bulens (64).

“Mijn man was zeer gul en sociaal. Een vriend omschreef hem als de monsieur met de meeste opvoeding, dankbaarheid en een groot hart. Hij was een liefhebbende vader voor zijn zonen Sébastien en Simon, en een warme papito voor kleinkinderen Annalotta, Nestor, Vital en Gilles.”

Martial was in zijn laatste jaar minder mobiel en verzwakt door hartproblemen. Eind oktober werd bij hem corona vastgesteld. “Hij vertoonde in het begin geen noemenswaardige symptomen en kon nog een week thuisblijven, maar op een zondagmorgen is hij heel zwak opgestaan. Hij werd onmiddellijk overgebracht naar de afdeling intensieve zorg, waar hij uiteindelijk overleed.”

De uitvaartplechtigheid wordt op 28 november om 11 uur georganiseerd door Uitvaartzorg Leo in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Omdat er slechts 15 personen toegelaten zijn, wil de familie iedereen de kans geven om de dienst te volgen via livestream.

De link naar de livestream: http://ervine.be/uitvaartzorg-leo-ieper/, paswoord: Lahaye4545.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.