Ereschoolhoofd André Vanneste uit Passendale overleden

Wijlen André Vanneste. (repro NVZ)
Redactie KW

Meester André Vanneste overleed op donderdag 16 januari in wzc Sint-Jozef. Meester André was ereschoolhoofd van de gemeenteschool in Passendale en ereburger van Passendale.

André Vanneste werd geboren in Le Mesnil-Tôve (Manche, Frankrijk) op 8 mei 1919. Hij was de weduwnaar van Andrea Gontier die overleed in 2002. Hij was de vader van zeven kinderen (vijf dochters en twee zonen). Ze schonken hem 13 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen. Meester Andre was ereburger van Passendale, ereschoolhoofd van de gemeenteschool van Passendale, oud-strijder ’40-’45 en erevoorzitter van de oud-strijdersbond. André Vanneste heeft altijd in Passendale gewoond. Vader was landbouwer en moeder hield een herberg open en een klein kruidenierswinkeltje. Het gezin had één zoon en twee dochters. Al vlug moest er meegeholpen worden op de hoeve. Na het college in Ieper trok André naar de normaalschool in Torhout waar hij het diploma van onderwijzer behaalde. Als jongeling was hij lid van de KSA en als onderwijzer, zoals het in die tijd paste, was hij lid van talrijke verenigingen. Zo zat hij in het bestuur van het toneel en de kerkraad.

Eerste leerjaar

Na zijn studies kon hij onmiddellijk aan de slag als onderwijzer in de Passendaalse gemeenteschool. Hij heeft in alle klassen les gegeven van het eerste tot het zesde leerjaar maar het liefst stond hij in het eerste leerjaar. “Je begon met een klas kleuters die nog niets konden en op het einde van het schooljaar had je een klas lagere schoolkinderen die konden lezen, rekenen en schrijven”, zei hij daarover. In opvolging van meester Gabriël Versavel werd hij directeur. In 1978 ging hij met pensioen en gaf de fakkel door aan meester Wilfried Deronne. Eenmaal met pensioen bracht hij uren door in zijn grote verzorgde tuin bij zijn fruitbomen, druivelaars en groenten. Hij was ook imker, een echte buitenmens.

Jong van hart

Tot aan de leeftijd van 90 jaar bleef hij zelfstandig thuis wonen en onderhield hij zijn tuin. In 2009 nam hij noodgedwongen zijn intrek in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Passendale. Mobiel was hij niet meer, maar ondanks zijn hoge leeftijd is hij jong van hart gebleven. Hij overleed er op donderdag 16 januari. De uitvaartplechtigheid, gevolgd door de bijzetting in de familiegrafkelder op de gemeentelijke begraafplaats, heeft plaats op zaterdag 25 januari om 10.30 uur in de Sint-Audomaruskerk in Passendale. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier