Ereluitenant Luc Ghyselbrecht uit Gistel krijgt bekroning voor brandweercarrière

Korpschef majoor Frank Vanhixe en schepen Annie Cool feliciteren Luc Ghyselbrecht met zijn mooie onderscheiding. © AN
Redactie KW

Tijdens het Barbarafeest van de Gistelse brandweer ontving ereluitenant Luc Ghyselbrecht het ‘kruis van erelid van de brandweerfederatie West-Vlaanderen’. Een blijk van waardering voor 38 jaar dienst.

Al van kindsbeen af was Luc Ghyselbrecht gefascineerd door alles wat met de brandweer te maken had. “Op zondagvoormiddag liep ik, aan de hand van mijn vader, langs de brandweerwagens die in de buurt van de kerk opgesteld stonden”, herinnert hij zich. Maar allicht kan een hoevebrand op luttele meters afstand van zijn ouderlijke woning langs de Vaartstraat de doorslag gegeven hebben, toen hij zag met welke inzet de brandweermannen het vuur bestreden. Hij wilde zo spoedig mogelijk tot het Gistelse vrijwilligerskorps toetreden.

Evolutie

De opleiding tot brandweerman is vandaag heel sterk geprofessionaliseerd. Alles is provinciaal en nationaal georganiseerd en er zijn strikte voorwaarden en opleidingen. Veertig jaar geleden was dat wel even anders. Ervaren Gistelse brandweerlui die de graad van onderofficier behaalden, gaven hun kennis aan de Gistelse brandwachten door, en daarmee was de kous af.

In de humaniora volgde Luc de richting Latijn-Wetenschappen. Daarna vervulde hij zijn legerdienst als reserveonderofficier bij de Luchtmacht. Nadien moest hij vaststellen dat hij met zijn diploma moeilijk aan de bak kwam. Daarom volgde hij bij de VDAB met succes een opleiding tot polyvalente bediende. Hij kon aan de slag bij de vakbond ACV en dan nog in zijn eigen stad. Hij combineerde zijn vakbondswerk met het werk als vrijwilliger bij de brandweer. Dat betekende dat hij vaak vele uren in de weer was. Daarnaast volgde hij de nodige cursussen om uiteindelijk de graad van onderluitenant te halen. Later behaalde hij de hoogste in graad van officier-dienstchef, een functie die hij van 1983 tot 1989 uitoefende.

Politiek

In 2000 nam hij voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deel en werd raadslid. Bij de volgende verkiezingen werd hij in 2007 OCMW-voorzitter, en nu is hij opnieuw gewoon raadslid. Als hoogtepunt van zijn voorzitterschap verwijst hij naar twee realisaties: zijn inzet voor de realisatie van De Zonnebloem, het project voor de buitenschoolse kinderopvang en zijn bemiddeling om het sociaal woonproject voor personen met een handicap De Bezaan te helpen realiseren.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier