Erehaag voor de teamgenoten van Emiel: “We zijn onze beste verdediger voor altijd kwijt”

De vader, zussen, ploegmakkers en trainer van Emiel Degrande kwamen samen op het podium. Ze droegen allemaal een T-shirt met de foto van hun nummer 3. © TVK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Donderdagavond werd het heel even, heel stil op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. De teamgenootjes van Emiel Degrande -een voetballertje van 13 jaar oud uit Gullegem dat in september overleed aan hartfalen- kwamen er hun verhaal doen. Op de tonen van ‘You’ll Never Walk Alone’, bestegen ze het podium. Een moeilijk moment.

“We nemen het voetbaltruitje van Emiel overal mee naartoe”, vertelt een emotionele Kenneth Waelkens. Hij is traint de voetballertjes van de U15 bij FC Gullegem. “Hij heeft rugnummer drie, en dat zal altijd van hem blijven. Niemand anders zal ooit nog met dat nummer spelen. Hij was onze beste verdediger”, klinkt het verdrietig. “We hebben er een slecht seizoen op zitten. En na zowat elke wedstrijd kon je wel iemand horen zeggen: ‘Was Emiel maar hier geweest, dan was het wel gelukt’. Voetbal was de afgelopen maanden dan ook bijzaak. Samen zijn en elkaar steunen was veel belangrijker. We zijn niet alleen een team, maar ook een groep vrienden.”

Ook de twee zussen en de papa van Emiel gingen mee het podium op. Een heel moeilijk moment. “Het is prachtig dat die mensen dat voor ons willen doen, en dat applaus doet deugd. Maar eigenlijk had dit niet moeten zijn. We zouden hier niet moeten staan met shirts met het hoofd van mijn zoon. Hij zou bij ons moeten zijn.”

Trainer Kenneth Waelkens stapte als eerste door de rijendikke erehaag op het Warmste Week-plein. Een emotioneel moment.
Trainer Kenneth Waelkens stapte als eerste door de rijendikke erehaag op het Warmste Week-plein. Een emotioneel moment.© TVK

De club organiseerde twee acties voor De Warmste Week. De opbrengst gaat integraal naar vzw Hartekinderen. “Emiel overleed heel plots thuis”, aldus Kenneth. “Hij had enkele weken daarvoor nochtans een hartonderzoek ondergaan. Niemand had iets kunnen doen. Maar toch hopen we met onze bijdrage andere kinderen het lot van Emiel te kunnen besparen.”

Ondertussen zamelde FC Gullegem al 3.000 euro in. Ze deden dat met een dessertbuffet en een sponsorloop. “We zijn van Gullegem komen wandelen en lopen met een twintigtal spelers”, besluit Kenneth. De jongens werden op het Nelson Mandelaplein verwelkomd met een erehaag van 6.000 bezoekers en het toepasselijke nummer You’ll Never Walk Alone. Een absoluut kippenvelmomentje.

De duizenden toeschouwers op Kortrijk Weide vormden een indrukwekkende erehaag voor de ploeggenoten en trainer van Emiel Degrande, de jongen die in september plots overleed aan hartfalen.
De duizenden toeschouwers op Kortrijk Weide vormden een indrukwekkende erehaag voor de ploeggenoten en trainer van Emiel Degrande, de jongen die in september plots overleed aan hartfalen.© TVK