Eredirecteur Torhoutse Kunstacademie Johan Vandecaveye overleden

Wijlen eredirecteur Johan Vandecaveye uit Lichtervelde bij ‘zijn’ Torhoutse Kunstacademie. De gedreven muzikant is maar 62 jaar geworden. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Zaterdag in de vroege morgen is Johan Vandecaveye, de sinds kort gepensioneerde directeur van de Torhoutse Kunstacademie, overleden. De veelzijdige muzikant was al bijna drie jaar ernstig ziek, al leek hij een jaar geleden plots aan de beterhand. Hij is maar 62 jaar geworden.

Johan woonde met zijn vrouw Magda Vanderbeken in de Kauwentijnestraat in Lichtervelde, waar hij rustig gestorven is. Ze kregen drie kinderen: Niek, Francis en Elien. Er is ook een kleindochtertje, Rune. Op 1 juni 2004 werd Johan de nieuwe directeur van de toenmalige Torhoutse muziekschool en in september 2009 van de officiële stedelijke Kunstacademie, waar hij enorm veel voor betekend heeft en zich uit de naad voor heeft gewerkt.

In zijn vrije tijd duo Giuliani en trio Graffiti

Naast zijn gezin, waarvoor hij altijd paraat stond, was voor Johan vooral muziek zijn leven. Toen hij in 2004 directeur van de Torhoutse muziekschool werd, was hij fulltime leraar gitaar, samenspel en ensemble aan het conservatorium van Brugge en gaf hij zes uur accordeon aan de eigen muziekschool. Pas in 2009, toen er eindelijk groen licht was om de onderwijsinstelling in het Oud-Hospitaal Ten Walle tot volwaardige Kunstacademie uit te bouwen, kon hij daar voltijds zijn directietaak opnemen. Hij deed dat jarenlang met verve. Toen de Kunstacademie in 2019 haar tiende verjaardag vierde, was het aantal leerlingen in amper een decennium exponentieel gestegen van 360 naar bijna 1.850.

Bij wijze van hobby speelde Johan in twee kleine muziekgezelschappen : aanvankelijk het gitaarduo Giuliani, maar daarna vooral het trio Graffiti, waarvan hij de accordeonist was. Honderden feestjes, recepties en plechtigheden werden door Graffiti opgeluisterd.

Het hoge niveau van de Kunstacademie bewaken

Johan liep basis- en secundair onderwijs in Torhout en genoot zijn muziekopleiding aan het conservatorium van Gent. Hij behaalde de eerste prijzen harmonie, gitaar en kamermuziek en daarna het hoger diploma kamermuziek en gitaar. Dat hoger diploma was de vereiste om een gesubsidieerde academie te mogen leiden. Ook volgde hij met succes de tweejarige opleiding ‘directeur in het kunstonderwijs’.

Johan was apetrots op de Kunstacademie, de docenten en de vele cursisten. Naast muziek werd er gaandeweg ook woord, dans en beeld gegeven. Hij bewaakte het hoge niveau van het aanbod en had in Ten Walle zijn tweede thuis.

Plots getroffen door een zware ziekte

Donderslag bij heldere hemel toen er bij Johan plots een ernstige kwaal in het hoofd werd vastgesteld en hij vanaf begin 2019 een zware behandeling diende te ondergaan. Moedig en optimistisch vocht hij tegen zijn vijand en in de zomer van 2020 maakte hij het goede nieuws zelf bekend: de genezing leek een feit te zijn. Hij nam zelfs een tijdje zijn taak als directeur van de Kunstacademie weer op. Tijdens zijn ziekte had Leen Langenbick uit Brugge hem vervangen. In volle coronacrisis speelde Johan, om iedereen wat op te vrolijken, geregeld accordeon op de oprit van zijn huis.

Vanaf maandag herdenkingsruimte in Kunstacademie

Helaas keerde de ziekte in alle hevigheid terug. Johan ging dit jaar noodgedwongen met pensioen en Leen werd op 1 mei officieel zijn opvolger als directeur van de Kunstacademie. Maar ook toen hij merkte dat hij sterk achteruitging, bleef hij zich aan elke vezel van het leven vastklampen, met heel recent nog een bezoek met zijn vrouw en kinderen aan Brugge.

Met Johan Vandecaveye verliest de muziekwereld een groot man. Maar vooral verliezen zijn vrouw en kinderen een fantastische echtgenoot en lieve vader.

In de Kunstacademie, tussen de grote en de kleine kapel van Ten Walle aan de Bruggestraat, wordt vanaf maandag een plek ingericht waar iedereen even stil kan staan bij het enorme verlies en de gelegenheid krijgt om iets neer te schrijven. De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 24 september om 10.30 uur in de Sint-Jacob de Meerderekerk in Lichtervelde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.