Eredirecteur Poperingse Academie Muziek en Woord José Moerenhout (80) overleden

Wijlen José Moerenhout.© gf
Wijlen José Moerenhout.© gf
Redactie KW

Op 80-jarige leeftijd is voormalig directeur van de Poperingse Academie voor Muziek en Woord José Moerenhout overleden. Hij was tot 2007 ook dirigent van de Koninklijke Poperingse Harmonie Sint-Cecilia. “Een muzikant in hart en nieren, een fantastische man met een enorm palmares en veel diploma’s”, zo herinnert echtgenote Marie-Thérèse Maesen hem.

José was de eerste directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord die in 1974 in Poperinge van start ging. In 2006 ging hij er met pensioen. José was afkomstig uit een echte kunstenaarsfamilie in Wetteren en was klarinettist bij de muziekkapel van de Belgische Zeemacht en het symfonisch orkest van de Koninklijke Opera in Gent. Het was ook daar dat hij zijn echtgenote Marie-Thérèse Maesen leerde kennen. Zij was sopraan bij de Opera van Gent. Beiden gaven ook les, enerzijds als zangpedagoge, anderzijds als klarinetleraar.

Leven vol muziek

“Jouw leven ademde muziek, met jou leven was muziek”, klinkt het op het rouwbericht. “José was een enorme doorzetter en perfectionist”, vertelt zijn echtgenote. “Hij zette zich enorm in voor de school en was heel geduldig met zijn leerlingen. Met componist-dirigent Daniel Sternefeld in de jury behaalde hij in 1979 de eerste prijs orkestdirectie, toch vrij uniek. Ik volgde hem van de opera naar Poperinge toen hij de kans kreeg er directeur te worden. Voor mij was het een terugkeer naar mijn West-Vlaamse roots, want mijn grootouders waren uit Lo-Reninge en Adinkerke. Het verlies van José zal voor mij een enorm gemis zijn maar in zijn muziek zal ik hem herinneren.”

José laat met Ann, Arie en Yoeri drie kinderen achter. Arie waagde dit jaar nog zijn kans in het VTM-programma The Voice van Vlaanderen . Wie José nog een laatste groet wil brengen, kan tot en met zaterdag 8 mei terecht in het funerarium van uitvaartcentrum Demuys aan de Duinkerkestraat in Poperinge. In het uitvaartcentrum zal een door José gekozen muziekstuk van Mahler te horen zijn. De uitvaart online volgen kan op maandag 10 mei om 11 uur met een livestream. De plechtigheid zelf zal in intieme kring plaatsvinden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten