Ereburgerschap Serge Berten goedgekeurd: “Geen reden om dit in geheime zitting te doen”

© SL
© SL
Redactie KW

Na Jozef Deleu, Willy Spillebeen, Willem Vermandere, Frederik Van Lierde, Hein Vanhaezebrouck en Johan Tahon kreeg nu ook Serge Berten de titel ereburger van de stad Menen. De titel heeft enkel een ceremoniële waarde waaruit de erkentelijkheid blijkt ten aanzien van de verdiensten van de ereburger. Het is voor het eerst dat het ereburgerschap aan iemand postuum wordt toegekend. Serge Berten is hoogstwaarschijnlijk overleden in Guatemala waar hij in 1982 werd ontvoerd.

Het is een verhaal met een lange voorgeschiedenis. Het had namelijk nogal wat voeten in de aarde vooraleer de gemeenteraad tot dit besluit kwam.

De toekenning van het ereburgerschap aan Serge Berten was het allerlaatste puntje op de agenda van de gemeenteraad in februari. De beslissing tot het toekennen van het ereburgerschap aan Serge Berten zou vallen in besloten zitting.

Hoe was stemgedrag?

Eigenaardig vond gemeenteraadslid Philippe Mingels (Groen). “Waarom wordt deze vraag niet behandeld in open zitting? Bij mijn weten moet er een grondige reden zijn om een punt in geheime zitting te behandelen? Zoals de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van een derde persoon die onderwerp is van het discussiepunt? Wat in deze niet het geval is.”

Raadslid Mingels verwees naar voorbeelden uit het verleden, toen de toekenning van het ereburgerschap zonder meer als agendapunt in open zitting werd besproken. Aangezien het punt werd aanvaard in besloten zitting is er geen duidelijkheid over het stemgedrag van de verschillende partijen. Werd het unaniem goedgekeurd? Nipt, of met grote meerderheid? Het is gissen.

Philippe Mingels vond de geheime zitting onnodig. (foto SL)
Philippe Mingels vond de geheime zitting onnodig. (foto SL)

“Jammer”, betreurt raadslid Philippe Mingels die goede banden met de familie Berten onderhoudt. “Onze stad zou moeten trots zijn. Wanneer je iemand tot ereburger benoemt, betekent dit dat je er trots op bent, en die trots zou moeten blijken doorheen de hele procedure. Wat evenmin het geval was.”

Philippe Mingels verwijst naar de discussie tijdens de gemeenteraad van november vorig jaar. Toen kwam reeds de vraag van CD&V en Groen om Serge Berten de titel van ereburger te geven, wat toen geweigerd werd omdat in het reglement geschreven stond dat enkel levende personen het ereburgerschap konden krijgen.

Reglement aangepast

Daarop hebben CD&V en Groen de vraag ingediend om dat reglement aan te passen. Zodat de stad ook niet levende personen op die manier kon eren. Die aanpassing van het reglement werd in december goedgekeurd en in de voorbije gemeenteraad dus onmiddellijk toegepast. Weliswaar in besloten zitting. (Stefaan Lernout)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.