Ereburger van Nieuwpoort Bertha Dehouck overleden

Wijlen Bertha Dehouck.© IV
Wijlen Bertha Dehouck.© IV
Paul Bruneel

In woonzorgcentrum Ten Anker in Nieuwpoort is op 8 april, op 94-jarige leeftijd, ereburger van Nieuwpoort Bertha Dehouck overleden.

Bertha werd geboren in Nieuwpoort op 15 december 1926 en huwde in 1945 met Jules Callenaere. Op 14 oktober 2004 werden zij samen, als koppel, ereburger van de stad Nieuwpoort, een unicum.

Haar echtgenoot Jules overleed op tweede kerstdag 2007 in Nieuwpoort. Nieuwpoort was voor het koppel heel belangrijk en ze verzamelden dan ook alles wat ook maar met de stad te maken had. Zij waren ook altijd bereid om tekst en uitleg te geven over Nieuwpoort en zijn geschiedenis aan wie er om vroeg.

Bertha en Jules organiseerden 40 jaar lang een ruilbeurs in de stedelijke vismijn van Nieuwpoort. Op 87-jarige leeftijd organiseerde Bertha haar laatste beurs.

Bertha is Nieuwpoortse in hart en nieren en met uitzondering van een korte periode dat ze in Lombardsijde woonde, bleef ze haar hele leven in Nieuwpoort wonen. Ze liep er school en tijdens de oorlog werkte ze in een groothandel voor kruidenierswaren. Tussendoor herstelde ze kledij van vissers. Bertha was ook jarenlang gemeente- en OCMW-raadslid van Nieuwpoort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.