Ereburgemeester van Ingelmunster Yves Vercruysse wordt 50:”Dit is het nieuwe 20″

Yves Vercruysse met echtgenote Lore Dewaele en de kinderen Bas, Lore en Kasper: "Mijn gezin weet dat ik over alles mijn eigen visie heb." © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 28 maart blaast ereburgemeester Yves Vercruysse met zijn krachtigste adem 50 kaarsjes uit. Door de coronacrisis zal het vooral een verjaardagsfeestje worden samen met het gezin, alhoewel er volgens Yves niets vooraf was gepland.

Yves heeft zijn hart verpand aan Italië. Gaat hij dat misschien vieren met een Italiaans etentje in de huiskring? “Voor zover ik weet is het de bedoeling mijn verjaardag heel rustig te vieren. Geen groots feest en door die coronatijden zou dat nu toch niet gaan.”

Ben je geschrokken dat je leven zo vlug voorbijflitst?

Yves Vercruysse: “Ik zit nog maar aan de helft. Toen ik 18 was, ging het leven op een rustig tempo. Eenmaal dat ik kinderen had, vond ik dat de tijd al wat vlugger voorbij gleed. En eens ik de 40 voorbij was, vond ik toch dat alles snel begon te gaan.”

Wat zijn je allermooiste momenten uit die voorbije 50 jaren?

Yves: “Och, dat is een moeilijke vraag. Ik beleefde een mooie jeugd. Ik maakte een ongelofelijke periode mee op het speelplein. De vrienden waar ik nu nog mee op de baan ben, zijn vrienden uit de tijd van het speelplein en Jeugdhuis Kontrabas. Ik leerde een prachtigeouw kennen en zag drie kinderen opgroeien. Ik beleefde een aaneenschakeling van toffe momenten.”

En de donkerste perioden in je leven?

Yves: “Ik maakte nog maar weinig donkere perioden mee. Ik verloor gelukkig nog niet zoveel naaste familieleden. Als burgemeester stond ik wel eens stil bij zaken die gebeurden in familieverband. Ik sta meestal positief in het leven. Ik ben een optimist.”

Je verliet de lokale politiek. Spijt ervan?

Yves : “Eigenlijk niet, omdat het voor mezelf een bewuste keuze was om het aan de volgende generatie over te laten. In de job die ik nu doe, ben ik nog altijd een beetje actief voor de gemeenten. Ik probeer nu voor de 16 gemeenten van de regio iets te betekenen. Mijn taak bestaat erin om maatwerkbedrijven zoveel mogelijk te laten samenwerken met gemeentebesturen. Dat vraagt ook wel eens wat onderhandelen, net zoals ik dat vroeger in de politiek moest doen.”

Volg je nog de lokale politiek of heb je er een degout van?

Yves: “Ik heb er geen degout van, maar van nabij volgen… Als je van de lokale politiek bent gebeten, dan blijft dat je bij. Je blijft dingen zien, dingen opvolgen, mensen blijven je aanklampen om over iets te vertellen. Ik kijk met een andere blik naar de gemeente dan een inwoner van Ingelmunster. Omdat ik weet hoelang het duurt voor dingen beslist worden, hoe het komt dat dingen op zo’n manier worden beslist, enz. Op die manier blijf ik dat wel opvolgen.”

Keer je nog terug naar de lokale politiek?

Yves: “Normaal gezien niet!”

Adieu politiek, maar positief is wel dat je meer vrije tijd hebt. Let je nu meer op je voeding, ga je meer fietsen of beoefen je andere sporten?

Yves: (lacht) “Al mijn tijd gaat naar mijn webshop Fairplace.be. Daar kruipt enorm veel vrije tijd in. Ik werk momenteel 4/5 tot 3/5, want al de andere tijd gaat naar Fairplace.”

Wat vind je van de huidige meerderheid van De Brug/N-VA & Open VLD? Doen ze het goed? Met wat geluk krijgen we nog in deze legislatuur een Huis van de Vrije Tijd en een nieuwe sporthal.

Yves: “Ik doe daar geen uitspraak over, omdat dit te delicaat is. Binnen de politiek werk ik nog samen met de verschillende gemeenten, ook met het huidige bestuur. Mijn gezin weet dat ik over alles mijn eigen visie heb, maar ik ga geen verdere verklaring daarover afleggen.”

Ga je binnen enkele weken – als ze nog doorgaan – naar de officiële openingen van de nieuwe dorpsbrug en de Oostrozebekestraat, want deze realisaties gebeurden toch ook onder uw bewind als CD&V-burgemeester?

Yves: “Op zondag 10 mei staan we met Fairplace op een grote tuinbeurs in Beervelde. De nieuwe brug is een schone architecturale brug geworden. Het duurt inderdaad wat langer dan voorzien en er zijn zaken misgelopen, maar met zo’n bouwwerken kan dat allemaal gebeuren. Ik ben wel blij dat ik ooit mee heb mogen beslissen dat het zo’n brug ging worden. Dat is geen hoge brug hé. De mensen van de platte brug wisten op voorhand dat dit niet kon. Voor hetzelfde geld zette Waterwegen & Zeekanaal een betonnen brug neer en moesten we daarop kijken. Opening Oostrozebekestraat: dat dossier sleept al aan van 2002. Als gemeente heb je daar niet altijd vat op.”

Je kinderen zijn in het verenigingsleven actief. Twee ervan zitten bij Jadadde, de speelpleinwerking waar het voor jou allemaal begon. Treden ze ook qua politiek ooit in je voetsporen?

Yves: “Kasper en Bas amuseren zich binnen de groep. Dat speelplein was mijn lang leven. Ook voor hen is dat zo. Kasper is wel geïnteresseerd in politiek. Van mij kwam het vooral door het jeugdwerkbeleidsplan. Er moést een plan worden geschreven. Schreven we dat niet zelf, dan kwam dat er niet. Wilden we dat er dingen veranderden, dan deden we mee met de verkiezingen. Ik rolde daarin. Ik begon er niet aan met ongelofelijke ambitie. Vanuit het jeugdwerk kwam ik in de jeugdraad terecht, vanuit de jeugdraad in de politiek, vanuit de politiek zat ik in de gemeenteraad. Ik werd fulltime politieker, maar dat was vooraf niet het plan om mij daar iedere dag mee bezig te houden. Mijn kinderen weten hoe het bij mij uitdraaide op politiek vlak. Uiteindelijk mogen ze doen wat ze willen. Wie ben ik om te zeggen dat ze iets niet mogen doen.”

Je wordt 50. Je zit aan de helft van je leven. Wat wil je nog realiseren?

Yves: “Vroeger, toen ik jong was, had ik een lijst met zaken die ik allemaal wou realiseren. Maar sommige dingen lukten niet. Ik leef nu dag per dag. Grote doelen? Ik zie wel wat er op me afkomt.”

Ben je bang om ouder te worden? Bang voor de dood?

Yves: (korte stilte) “Om ouder te worden, neen. Ik zie in mijn omgeving dat mensen langer actief blijven. Vroeger waren mensen van 50 jaar oude mensen. Nu is 50 het nieuwe 20. Als het lukt, ga ik nog graag naar een optreden. Je moet je niet schamen dat je als vijftiger naar een optreden gaat. Dat is normaal, dat is tof, alles is qua leeftijd aan het opschuiven.”

Bio: Privé

Op 13 augustus 1999 trouwde Yves Vercruysse met Lore Dewaele. Hij is de pa van Bas (18), Kasper (16) en Leonie (10). Het gezin woont in de Oudstrijdersstraat.

Loopbaan

Yves studeerde af als leerkracht. Hij was ook actief in het jeugdwerk en in de politiek. Van 2010 tot 2012 was hij burgemeester van Ingelmunster. Momenteel is hij beheerder van Fairplace.be, een webshop vol duurzaam speelgoed. Hij werkt ook nog deeltijds als Regisseur Sociale Economie in het Huis van de Voeding in Roeselare.

Vrije tijd

Inzet voor het gezin. Labadoux Festival, medewerker veiligheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier