Ereburgemeester Maurice Bourgois verrast op zijn 90ste verjaardag

Gewezen burgervader Maurice Bourgois hield eraan om bij de brandweer van Zonnebeke zijn dag te beginnen. © foto ZB
Redactie KW

Zijn 90ste verjaardag zal ereburgemeester Maurice Bourgois niet snel vergeten. Luc Forrez en Luc Blondeel zorgden samen met hun echtgenotes Rika en Maddy voor een dagvullend programma waarbij de ereburgemeester en zijn echtgenote Jacqueline Mylleville van de ene verrassing in de andere viel.

Het was vroeg dag op zijn verjaardag want om 9.30 uur werd hij al bij hem thuis opgehaald. “Mijn vrouw, die in het complot betrokken was, moest uitzonderlijk vroeg naar de bakker. Ze zei me “het is je verjaardag, trek maar je beste pak aan”, vertelt de ereburgemeester. “Ik wist helemaal van niks, maar het raakt me wel. Ik heb me altijd ingezet voor Zonnebeke en ik ben blij dat de gemeente mij niet vergeten is.”

Serenade van de fanfare

Nadat hij werd opgepikt bij hem thuis, ging het naar de kazerne van de brandweer waar de manschappen hun vroegere chef stonden op te wachten. Daarna ging het richting Zonnebeke waar de plaatselijke fanfare een serenade bracht en waar een pak verjaardagkaarten aan de jarige werden geschonken. Van Zonnebeke ging het naar Beselare waar het OC gevuld was met oud-collega’s, vroegere werknemers en vrienden voor de receptie.

Organisator Luc Forrez omschreef de ereburgemeester als integer en met sterrenbeeld weegschaal een man van zijn woord. Een film projecteerde zijn leven waar ook veel foto’s en teksten uit onze krant in beeld kwamen want Maurice Bourgois was en is een lezer van Krant van West-Vlaanderen, maar hij spreekt van de Weekbode.

Felicitaties van topspelers

Uitzonderlijk was wel dat topspelers van Club Brugge als Mata, Sobol, De Ketelaere en Lang hun felicitaties aan de jarige overbrachten. Na het middagmaal ging de tocht verder naar het WZC Sint-Jozef in Zonnebeke voor een bezoek aan bekenden en vrienden, gevolgd door Bamiskermis in Geluveld en in Zandvoorde waar doedelzakspelers de jarige verwelkomden.

Na het Breldorp ging het opnieuw naar Beselare waar hij de aftrap gaf van de wedstrijd van Eendracht Beselare en ook nog een muzikale hulde kreeg. De onvergetelijke verjaardag werd besloten op de markt van Passendale met een laatste muzikale serenade door de plaatselijke fanfare. Zo deed de ereburgemeester alle deelgemeenten aan die twintig jaar onder zijn hoede had.

Tal van verwezenlijkingen

Iedereen in Groot-Zonnebeke is het er mee eens dat Maurice Bourgois Zonnebeke op de kaart heeft gezet als een gezonde, moderne gemeente met tal van verwezenlijkingen. Dit kon hij omdat zijn echtgenote hem altijd heeft gesteund. Maurice Bourgois die zijn eerste stappen zette in de politiek in 1961 als OCMW, COO –raadslid, heeft een enorme politieke carrière uitgebouwd.

Naast zijn twintig jaar burgemeesterschap was hij ook provincieraadslid, Vlaams parlementslid, volksvertegenwoordiger en senator. Maar van al die functies was hij het liefst burgemeester. Niet verwonderlijk dat er ook felicitaties kwamen van het paleis.

(NVZ/ foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier