Ere-stadssecretaris Dirk Verbeke eert Poolse bevrijders

Dirk Verbeke brengt samen met Johannes Vande Voorde een hommage aan de vergeten Poolse soldaten. © foto WME
Redactie KW

Dirk Verbeke was stadssecretaris tot zijn pensioen in 2015. Na een carrière van ruim 23 jaar werd hij benoemd tot ere-stadssecretaris van Tielt. Hij kroop in zijn pen met het boek ‘Vergeten Helden in het spoor van de Poolse bevrijders Arromanches tot Wilhemshaven’ als resultaat.

“Het boek, dat wordt uitgegeven bij Lannoo, oogt bijzonder mooi. Het is een boek om op je salontafel te leggen en af en toe eens in te kijken en een stukje te lezen. Het is geen gespecialiseerde historische geschiedschrijving maar een hommage aan de vergeten Poolse soldaten”, vertelt Dirk Verbeke. “Je hoeft geen voorkennis te hebben van de bevrijdingstocht van de Eerste Poolse Pantserdivisie van Maczek door Frankrijk, Vlaanderen en Nederland. Er is een stevige historische insteek met het verhaal geïllustreerd met historische foto’s aangevuld met 21 portretten van Poolse veteranen die hier gevochten. Een reeks zwart/wit-foto’s van zichtbare en minder zichtbare sporen van hun bevrijdingstocht in het landschap zorgt voor de laatste insteek.”

Voor het boek werd er samengewerkt met fotograaf/journalist Johannes Vande Voorde. “Ik verzorgde de historische insteek terwijl Johannes de portretten en de foto’s van sporen in het landschap leverde. We deden samen de research met betrekking tot de veteranen en ik legde de contacten. Of ik door het boek te schrijven nieuwe zaken heb bijgeleerd? Je leert natuurlijk altijd iets bij als je met iemand anders samenwerkt maar het onderwerp heeft na dertig jaar onderzoek en research weinig geheimen meer.”

Het boek bevat ook 21 portretten van Poolse veteranen die hier gevochten hebben

Zelfs in de huidige coronatijd kan Dirk Verbeke zich goed bezighouden. “Ik heb heel veel werk met onze vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België, bijvoorbeeld met het samenstellen van het verenigingsblad “Komunikat” en ook met mijn tweede boekproject. Het wordt een echt historisch boek met veel historische foto’s over de bevrijding. Teven neem ik ook tijd om te wandelen en fietsen.”

Pool van het Jaar

Zijn liefde voor Polen steekt de ere-stadssecretaris niet onder stoelen en banken. “De liefde voor het land is er gekomen via de Polen zelf. Ik ontmoette bij het begin van mijn loopbaan de eerste Polen. Het ging om oud-strijders die na de oorlog hier in Vlaanderen achtergebleven waren en hier getrouwd waren. Bovendien was ik zeer sterk betrokken bij de verbroedering met de Tieltse zusterstad Szamotuly en enkele jaren later met de verbroedering van Ruiselede met de Poolse stad Krasnik. Daarop volgden meer dan 65 reizen door heel Polen met veel persoonlijke ontmoetingen en vriendschappen.”

“Na mijn pensioen werd ik voorzitter van de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België waarvan ook heel wat zonen en dochters van Poolse veteranen en burgers lid zijn. Tevens kon ik als curator van de tentoonstelling over de Poolse bevrijders van Vlaanderen ‘Gepantserde Vleugels’ in 2018-2020 een tentoonstelling opbouwen in Warschau, Gdansk en in een aantal Vlaamse steden en gemeenten die door de Polen zijn bevrijd. Vorig jaar werd ik verkozen tot ‘Pool van het Jaar van België’ voor de vele initiatieven die ik nam om de vriendschap tussen Polen en België te verbeteren.”

Nooit vergeten

De jeugd mag nooit het belang van de Poolse bevrijder vergeten, zo vindt Dirk. “Zonder hen zou er wel nog sprake geweest zijn van Tielt maar we zouden nu leven in een totalitair fascistisch regime. Geen mooie samenleving toch? De jongeren uit de bevrijde steden en gemeenten zoals Tielt of Ruiselede kennen wel de rol van de Poolse bevrijders omdat ze er door de monumenten en gedenkplaatsen in de stad nog aan herinnerd worden maar veel Vlamingen weten niet dat ook Polen Vlaanderen hebben bevrijd. Dat terwijl Polen achteraf van 1945-1999 kreunde onder een totalitair communistisch regime.” (KeMa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier