Er zitten te veel vissen in de Kleine Bassin in Roeselare, dus wordt een deel verplaatst

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op woensdag 29 juni wordt er een eerste afvissing gedaan op de Kleine Bassin. De Stad Roeselare stelde hiervoor een gespecialiseerde firma aan die de vissen daarna op een andere locatie uitzet.

“Deze afvissing gaat door omdat er teveel vissen, en dan voornamelijk karpers, zitten in de Kleine Bassin. Door een overstort van de riolering is de waterkwaliteit niet al te best en door de overbevolking sterven er vissen, die dagelijks verwijderd worden door stadsmedewerkers”, verduidelijkt schepen Francis Debruyne.

Door het teveel aan vissen preventief af te vissen, kan het natuurlijk ecosysteem zich opnieuw herstellen.

Overbevolking

“Karpers zijn grondwoelers die ervoor zorgen dat waterplanten niet kunnen wortelen en bijgevolg ook niet kunnen groeien. Karpers zijn ook veelvraten die alles opeten wat ze tegenkomen. Op die manier domineren ze het hele (onnatuurlijke) systeem en hebben ander vissen of organismen geen schijn van kans. Als er opnieuw waterplanten kunnen groeien, zal ook de waterkwaliteit in de Kleine Bassin opnieuw verbeteren.”

Door het gedeeltelijk afvissen gaan we de overbevolking tegen en zullen er deze zomer minder vissen sterven. In de winter volgt nog een afvissing met de bedoeling de Kleine Bassin helemaal visvrij te maken. De Stad Roeselare volgt de situatie nauw op en zal bijsturen waar nodig.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier