“Er zit nog steeds een stukje radiopiraat in mij”

Rudi Verhelst thuis achter zijn draaitafel.© foto Luc
Rudi Verhelst thuis achter zijn draaitafel.© foto Luc
Redactie KW

Op zondag 4 juli werd Rudi Verhelst om 10.30 uur opgenomen in het kransje van Ridders in de Orde van de Grote Beer. Hiermee werd het officieel startsein gegeven van de Berenfeesten die dit jaar in een extra light versie plaatsvinden.

Rudi Verhelst (76) is de 35ste Meulebekenaar die de ridderslag mocht ontvangen. De titel van Ridder in de Orde van de Grote Beer wordt toegekend aan een Meulebekenaar die zich op het één of ander gebied verdienstelijk heeft gemaakt en/of het Meulebeeks gedachtegoed verder uitdraagt.

Rudi groeide samen met zijn twee broers en zus op in de Oostrozebekestraat. “Ik heb een gelukkige jeugd gekend. Tijdens mijn lagere schooljaren was ik misdienaar, daarna trok ik naar Kortrijk om mij aan het VTI te verdiepen in de elektronica. Ik volgde ook nog twee specialisatiejaren radio en televisie. Na mijn studies kreeg ik mijn legeropleiding in Mechelen en daarna kwam ik in Evere terecht waar ik als elektricien aan de slag kon.”

“Dankzij een gepassioneerde adjudant maakte ik er voor het eerst radio. Legden zendamateurs in die tijd vooral contacten met gelijkgezinden uit zoveel mogelijke landen, dan wilde ik koste wat het kost de zender gebruiken om mijn lievelingsmuziek te delen met de luisteraars. Dat kon ik verwezenlijken toen ik afgezwaaid was en mijn ouders de nieuwe woning in de Astridlaan betrokken. Ik had daar mijn allereerste radiostudio… een bandopnemer met vooral rock&roll- en rockabillymuziek verbonden aan mijn zender… Radio Violetta was geboren. Het verhaal duurde net zo lang tot ik werd opgepakt voor illegaal uitzenden. Maar het zaadje was geplant.”

“In 1967 huwde ik Cecile Vanhecke en startten we een elektrozaak op. Het was eveneens de tijd dat piratenzenders hun entree maakten in het medialandschap. Ik was in de ban van Radio Veronica (1960), Radio Caroline (1964), Radio Dolfijn (1967), Radio Noordzee (1970), Radio Mi Amigo en Radio Atlantis (1973). Ik was ook weg van dj’s als Rob Out, Lex Harding, Tom Collins, Stan Haag, Tineke en nog zoveel andere. Om mijn droom te verwezenlijken, organiseerde ik in Meulebeke enkele dj-wedstrijden… Op die manier werd er een dj-reserve opgebouwd die later haar diensten zou bewijzen. In 1981 versterkten mijn dj’s en ik Radio LBS in Ingelmunster. Het echte ‘radio maken’ nam een aanvang. In april 1982 startten we met een eigen lokale radio in Meulebeke. Het geluid van Radio Amerika zou alle stormen doorstaan.”

Huwelijksfeesten

Ondertussen was Rudi eveneens actief bij de modelbouw vliegtuigclub OMAC op ’t Vissershoveke. Naast het radiowerk verzorgde Rudi ook met zijn discobars tal van wijk-, huwelijks- en privéfeesten. Nu doet hij het wat kalmer aan, maar af en toe staat Rudi nog achter de draaitafels. Rudi en Cecile maken voortaan meer tijd voor hun zoon Tony, dochter Cindy en de kleinkinderen Bryan, Faye, Lise en Fleur. Tafeltennis bij TTC Meulebeke is sinds 2015 de nieuwe passie geworden van Rudi. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier