“Er ontstaat vertrouwensband”

Hannes Hosten

Het Fietsatelier van het Sociaal Huis in de Duivenhokstraat haalt elk jaar een twaalftal werkgestraften in huis. “Wij zeggen dat ze stage lopen, maar na een tijd vertellen ze zelf wel aan de collega’s dat ze een werkstraf uitvoeren”, ervaart verantwoordelijke Jean-Claude Demarest.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Werkstraffen in West-Vlaanderen’.

“Jaarlijks komen werkgestraften hier 750 tot 800 uren werken”, aldus Jean-Claude. “Meestal laten we hen fietsen uit elkaar halen, zodat we de onderdelen kunnen recupereren. Als we merken dat ze handig zijn, draaien ze ook soms mee bij herstellingen en zo. Ze komen hier meestal eerst met Dana Decerf van de dienst alternatieve gerechtelijke maatregelen op gesprek. Meestal verloopt dat goed en kunnen ze starten.”

“De werkgestraften worden van nabij opgevolgd en meestal loopt dat goed. Een zeldzame keer gebeurt het dat de werkstraf wordt stopgezet omdat ze niet meer afkomen: in 2016 maakten we dat twee keer mee, in 2015 niet. Niemand komt echt met plezier op werkstraf, maar de meesten draaien goed mee. Vooraf peperen we ze in dat ze op tijd moeten komen, zoals dat op een andere werkplaats ook het geval is. Doorgaans worden de werkstraffen goed ingevuld. Ze weten ook wat er tegenover staat. Ik maakte één keer mee dat een werkstraf werd stopgezet omdat de betrokkene raar uit de hoek kwam. De collega’s weten niet dat iemand hier komt met een werkstraf”, vertelt Jean-Claude. “Wij zeggen dat het stagiairs zijn, maar de meesten vertellen na een tijd zelf wel waarom ze hier komen werken. Alles loopt hier door elkaar. Tegen dat ze vertrekken, weet iedereen wel dat ze werkgestraften zijn. Als verantwoordelijke ken ik dikwijls ook de reden van de werkstraf. En als je eens met hen babbelt, komt er veel los. Meestal gaat het om vechtpartijen, diefstallen of drugs. Bij jongeren ook soms overdreven snelheid met hun brommer. Zij krijgen dikwijls één uur werkstraf per kilometer dat ze te snel reden. Ja, er ontstaat wel een vertrouwensband met de werkgestraften. We hebben hier al mensen van alle leeftijden gezien, zowel 18-jarigen als 55-plussers.”

“Meestal zijn ze gestraft voor vechtpartijen, diefstallen of drugs”

“Er zijn er die vakantie opnemen om hun straf hier te kunnen uitdoen. En wij kunnen hen wel gebruiken. Zeker als er veel fietsen zijn binnengekomen, dan hebben wij mensen nodig om ze uit elkaar te halen. Dan kunnen onze eigen gasten zich toeleggen op het in elkaar steken van nieuwe fietsen met de gerecupereerde onderdelen.”